Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, SKARSTAD 13:1 SKARSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKARSTADS KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Skarstads kyrka är uppförd på en medeltida kyrkplats som ligger på ett litet impediment ute på den uppodlade Varaslätten. Kyrktornet är ett landmärke. Invid kyrkplatsen finns den välbevarade prästgården från sent 1800-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården som utvidgats under 1920-talet, omges av en kallmur samt trädrad med äldre grindstolpar av kalksten i väster och smidd pargrind. De äldre delarna kring kyrkan saknar kvartersindelning medan utvidgningen präglas av rätvinkliga grusgångar och lövhäckskantade gravstensrader. Några gravhällar härrör från 1700-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1859 ritades av Överintendentsämbetets arkitekt Johan Adolf Hawerman som gemensam för socknarna Skarstad och Hällum. Salkyrkan har torn i väster och absid med sakristia i öster. Nyklassicism blandas med nygotiska element i arkitekturen. Tornet har strävpelare och lanternin med spetsigt tak. Portarna kröns av spetsiga vimperger med trappmotiv. Fönstren är rundbågiga. Interiören är rent nyklassicistisk med sitt flacka tunnvalv och den monumentalt uppbyggda altarväggen i empire med mantelkors. Även altare, altarring, predikstol, läktare och nummertavlor är ursprungliga. På korväggen är tidstypiska dekorationsmålningar från 1904. Bänkinredning och läktarunderbyggnad tillkom vid Adolf Niklassons renovering 1949. Den sammanhållande färgsättningen är från 1991. Orgeln byggdes av Johan Niklas Söderling i Göteborg år 1867 och är en av ytterst få bevarade verk av hans hand i Sverige. På ena långsidan sitter två reliefhuggna kalkstenshällar från omkring 1700 och en liljesten. Från medeltid härrör dopfunt och två dopfuntsfötter. I tornet förvaras en predikstol och altaruppsats i barock samt en medeltida storklocka.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans karaktär av landmärke i slättlandskapet.
- Kyrka och prästgård bildar tillsammans en kyrkomiljö.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på 1800-talets eklekticism i kyrkobyggandet.
- Interiörens prägel av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Dekormålning från 1904.
- Kyrkans Söderlingorgel är en av de äldsta i bruk varande i Västergötland.
- Medeltida liljesten, dopfunt, dopfuntsfötter och storklocka.
- Gravhällar från 1700-talet.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar, trädrad och grusgångar.