Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, ÖTTUM 29:1 ÖTTUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖTTUMS KYRKA
1/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Öttums kyrka och sedan medeltid brukade kyrkogård ligger i en by kring ett vägskäl på Varaslätten. Söder om kyrkogården finns en äldre skola samt ålderdomlig timrad parstuga med hembygdsmuseum.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den rektangulära kyrkogården kantas av en kallmur med åtskilligt stenmaterial från den föregående romanska kyrkan och grindstolpar av kalksten samt smidesgrindar. Trädrad och grusgångar med stenramsgravar bidrar till kyrkogårdens karaktär. På kyrkogården finns en sandstenskolonn från gamla kyrkan.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan uppfördes 1872 av byggmästare Johannes Larsson från Varola. Det är en välbevarad nyklassicistisk anläggning med drag av nygotik i lanterninens spetsiga spira. Kyrkan är ett gott exempel på denna tids kyrkobyggande i landskapet. Exteriören har ursprungliga rundbågade fönster och portar, samt hörnkedjor och frontespis av sandstenskvadrar från den gamla kyrkan. Det breda långhuset har fullbrett rakt kor med smalare sakristia i öster. Interiören är föga förändrad, med undantag för en grund läktarunderbyggnad från 1950-talet då även den harmoniska färgsättningen tillkom. På de symmetriska sakristidörrarna vilar korväggens stora rundbågsfond med målat sydländskt landskap. Karaktäristiskt är även tredingstaket. Av ursprunglig inredning återstår mantelkors, altarring, predikstol, bänkinredning och läktare med närmast intakta bänkrader. Från medeltidskyrkan härrör en dopfunt med figurreliefer tillskriven 1100-talsmästaren Othelric, två klockor och tre liljestenar. Den pneumatiska orgeln tillverkades år 1935 av Nordfors & Co. i Lidköping.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är uppförd på en medeltida kyrkplats i en samlad kyrkby med skolbyggnad och hembygdsgård.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på de nyklassicistiska sockenkyrkorna.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
- Interiörens bevarade karaktär och inredning sedan byggnadstiden.
- Medeltida dopfunt, klockor och liljestenar.
- Kyrkogård med stödmur, stenmaterial från gamla kyrkan, grindstolpar, smidesgrindar, trädrad, grusgångar och stenramsgravar.