Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Flen kn, FLENS KYRKBOL 1:2 FLENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FLENS KYRKA
10/27/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Flens socken består av kuperade dalgångsbygder med omgivande skogsmarker på den södermanländska sjöplatån. Flens kyrka är uppförd på en höjdsträckning på näset mellan Gårdsjön och Bjuren i socknens gamla centralbygd. Vid kyrkan låg tidigare äldre timmerbebyggelse. Kvar finns prästgårdens boningshus från 1800-talets senare hälft samt en timrad bod. Till kyrkomiljön hör även den tidigare kyrkskolan från 1895.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Flens kyrka omges av en kyrkogård som har utvidgats i flera etapper. I väster leder en trappa av natursten upp till kyrkogården. Ingången markeras av två putsade, kopparavtäckta murpelare. De äldsta delarna av kyrkogården närmast omkring kyrkan omges i norr samt delvis i öster och väster av en kallmurad bogårdsmur av natursten. Kyrkogårdens yngre delar avgränsas av låga häckar.
På kyrkogårdens yngre delar avdelas kvarteren av låga häckar och gångarna är asfalterade. På kyrkogårdens äldre delar är gångarna utförda med cementplattor med ingjutna stenar, vilka även avdelar kvarteren. Gravvårdarna på kyrkogårdens äldre delar utgörs framför allt av stående stenar och järnkors, medan de på kyrkogårdens yngre delar främst utgörs av liggande stenar.
KYRKAN - Flens kyrka är en enskeppig, medeltida salkyrka med gravkor/kor från 1660-talet i öster, sakristia från 1746 i norr och torn från 1795-98 i väster. Långhuset är uppfört av natursten. Torn, gravkor och sakristia är uppförda av tegel. Fasaderna är spritputsade med slätputsade listverk och omfattningar. Gravkoret har hörnkedjor av putsad rustik, övriga byggnadsdelar har slätputsade hörnkedjor. Gravkorets fasader är utförda med framspringande partier krönta med gavelfrontoner. Kyrkans yttertak täcks med koppar.
Långhuset antas ha uppförts under 1200-talet, möjligen som en salkyrka redan från början. Kyrkans tidiga byggnadshistoria är dock relativt osäker. Under medeltiden uppfördes en sakristia i norr och ett timrat vapenhus i söder. Omkring år 1500 slogs troligen långhusets valv. Kyrkans kalkmålningar utfördes på 1640-talet. På 1660-talet uppfördes gravkoret över landshövding Johan Rosenhane, Stenhammar, öster om kyrkan. Arkitekt har möjligen varit Nicodemus Tessin d ä, vilken även har ritat det Rosenhanska gravkoret vid Husby Oppunda kyrka. År 1740 angavs vapenhuset vara rivet. Den medeltida sakristian ersattes med nuvarande sakristia år 1746. Åren 1795 till 1798 uppfördes kyrkans torn.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Flens kyrka bevarar medeltida murverk i långhuset samt troligen åtminstone delvis medeltida takstolar.
Kyrkans exteriör präglas av konstrasten mellan det medeltida långhuset och tillbyggnaderna från 1600- och 1700-talen. Främst upplevs denna kontrast mot det Rosenhanska gravkoret med sina hörnkedjor av putsad rustik och framspringande, frontonkrönta gavelpartier. Den möjliga kopplingen till den vid tiden erkända arkitekten Nicodemus Tessin d ä ger gravkoret ett högt kulturhistoriskt värde.
Upplevelsen av kyrkans interiör präglas av kontrasten mellan långhuset med sina kalkmålningar från 1640-talet och det ljusa koret som öppnar sig i öster. I övrigt kompletteras interiörens karaktär av de olika århundradenas tillskott till kyrkobyggnaden. Medeltiden framträder genom dopfunten, triumfkrucifixet, altarskulpturen, ljuskronan i vapenhuset och gubbvalven från omkring år 1500. 1600-talet representeras av gravkoret, predikstolen och begravningsvapnen i koret, 1700-talet av sakristian, tornet, fönstren och altaruppsatsen, 1800-talet av orgelfasaden, 1900-talet av golvet, bänkinredningen och orgelläktarens barriär.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Medeltida murverk, gubbvalv och takstol är i sig omistliga dokument
- De medeltida inventarierna, predikstolen, begravningsvapnen, altaruppsatsen och orgelfasaden är intressanta representanter för sin tids stil och hantverkskunnande.
- Dekorationsmålerierna från 1640-talet, vilka i långhusets östra travé är utförda av Nils i Tunatorp.