Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, ALGUTSTORPS PRÄSTGÅRD 3:1 ALGUTSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ALGUTSTORPS KYRKA
9/9/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Algutstorps kyrka ligger tillsammans med prästgården på den västra änden av en uppodlad åsrygg med Säveån i väster och Tånga hed i norr. I den väl samlade miljön ingår en arrendatorsbostad och ett församlingshem.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården består av två delar, varav den yngre ligger lägre och tillkom 1966. Båda omges av kallmurar med smidesgrindar och trädrader. Gångarna är asfalterade. På den äldre delen av kyrkogården märks ett grusat område i sydost med enbart stenramsgravar. Vidare finns några gjutjärnsvårdar från sent 1800-tal. Invid kyrkogården står ett arkiv av granit från tidigt 1900-tal och ett redskapsskjul. I det förra är ett litet museum med bl.a. ett par medeltida portar.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den medeltida gråstenskyrkan är utbyggd vid 1700-talets mitt med ett tidstypiskt, tresidigt avslutat kor, vapenhus, sakristia och ett för bygden karaktäristiskt litet gaveltorn. Exteriören är föga förändrad sedan dess med undantag för det tidiga 1800-talets bevarade rundbågsfönster. Interiörens täta och varma barockkaraktär återställdes vid en restaurering av Axel Forssén 1950, varvid spegelvalvets takmålning blottades samt altaruppsats och predikstol från tiden konserverades. Läktaren från 1910 har bröstning som anspelar på fyllningsmotiv och balustrad hos predikstol respektive altarring. Dopfunten är medeltida. På långsidorna sitter epitafier av kalksten från 1700-talets andra hälft. 1910 tillkom visst dekormåleri i anslutning till läktarbröst och predikstol.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och prästgård med tillhörande byggnader utgör en väl samlad kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida kyrkor som på 1700-talet byggdes om till salkyrkor för att rymma en växande församling.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens enhetliga och harmoniska karaktär som i huvudsak präglas av 1700-talets ideal.
- Bevarad inredning och målningar från 1600- och 1700-talen.
- Målningar och inredning från 1910.
- Medeltida dopfunt.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, gruskvarter och gjutjärnsgravar.
- Arkiv med äldre föremål från kyrkan.