Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vänersborg kn, BRÅLANDA STOM 1:18 M.FL. BRÅLANDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRÅLANDA KYRKA
5/2/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Brålanda medeltida stenkyrka är belägen vid den slingrande Frändeforsån i den öppna fullåkersbygden på Dalboslätten. I samband med järnvägens anläggande skedde från 1870-talet en centrumförskjutning i socknen då tätorten Brålanda växt fram ca två kilometer söder om den medeltida kyrkplatsen. Numera utgörs bebyggelsen närmast kyrkan av en gård och några friliggande bostadshus intill riksväg 45.

Kyrkans utseende samt långa och skiftande byggnadshistoria är till stor del karaktäristiskt för flera av landskapets små medeltida stenkyrkor men har samtidigt vissa särdrag. Kyrkan antas vara byggd på 1200-talet med delar av det ursprungliga murverket bevarat. Långhuskroppen har en symmetrisk form genom det tresidiga koret i öster (1689) och en tresidig västförlängning (1876). Mot öster finns en oktagonal sakristia (1926) med associationer till ett gravkapell och mot väster en tillbyggnad i två våningar från 1990. Kyrkan saknar torn och har en brädklädd klockstapel. Kyrkorummet är ljust och rymligt med stora spetsbågiga fönster (1876) och ett högt vitmålat trätunnvalv. Inredningen är till stor del från en omfattande renovering 1926 och är färgsatt i grå och gröna kulörer. Här märks bl a altaruppsatsen, komponerad av arkitekt Sten Branzell med målningar av S Lundberg och bildhuggeriarbeten av Axel Andersson. Av äldre inredning märks apostlamålningarna på läktarbröstningen av H G Schüffner från 1746.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument
- den bevarade helhetsgestaltningen och inredningen från 1926 års renovering, bl a altarordningen, psalmnummertavlor, bänkinredningen och dekormåleriet i sakristian
- de bevarade apostlamålningarna av H G Schüffner från 1746 på läktarbröstningen
- sakristians bevarade helhetsgestaltning från 1926
- de vitputsade grindstolparna med små skiffertak vid kyrkogårdsentrén söder om kyrkan
- den inmurade "stigstenen" i sockeln vid korets sydöstra sida
- klockstapelns betydelse för kyrkomiljön
- de äldre gravhällarna utanför koret