Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vänersborg kn, TIMMERVIK 2:79 TIMMERVIKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TIMMERVIKS KYRKA
5/2/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Timmerviks kyrka är ett exempel på en av de kapellkyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft. Den vitputsade lilla tegelkyrkan är belägen i Gestads sockens södra del, i en småkuperad skogsbygd vid Vänern med ca en mils avstånd till församlingskyrkan på slättbygden i norr.

Den vitputsade tegelkyrkan uppfördes 1926-27 genom frivilligt insamlade medel med bl a den tongivande kyrkoherden L M Engström som en drivande kraft. Kyrkan, orienterad i nord-sydlig riktning, har en traditionell form med långhus, torn i norr och en korutbyggnad med bl a sakristia i söder. Kyrkan är såväl exteriört som interiört välbevarad i ursprungligt skick. Endast mindre förändringar har skett och åtgärderna har främst varit av underhållskaraktär. Kyrkorummet har en väl sammanhållen helhet med en förhållandevis sparsmakad inredning och tidstypiskt dekormåleri. Framträdande är den omsorgsfullt utformade predikstolen, altarringen med sluten barriär och den vägganslutna bänkinredningen. I stället för en altaruppsats finns ett korfönster mot söder med glasmålningar från 1955 av konstnären Erik Abrahamsson, Göteborg.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- kyrkan är i allt väsentligt oförändrad såväl exteriört som interiört sedan uppförandet och utgör därmed en ömtålig helhet
- kyrkans karaktär av en enkel kapellkyrka från 1900-talets första hälft
- kyrkorummets väl sammanhållna helhet och färgsättning
- det ursprungliga och välgjorda dekormåleriet på den fasta inredningen
- den bevarade ursprungliga inredningen, bl a predikstolen, den slutna altarringen
- den vägganslutna bänkinredningen