Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vänersborg kn, BÅBERG 3:39 VASSÄNDA-NAGLUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VASSÄNDA-NAGLUMS KYRKA
5/16/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vassända-Naglums kyrka med kyrkogårdar är numer avsides belägen, i det närmaste isolerad som på en ö mellan olika vägar. En gård och några villor finns i dess omedelbara närhet, liksom ett församlingshem och den före detta prästgården. Miljön är rik på lövträd. Skilt från kyrkogården kring kyrkan anlades ett stycke därifrån en vidsträckt, parkliknande kyrkogård under 1930- och 1940-talen. Mellan dem är en ekonomibyggnad uppförd, troligen under 1970-talet. En milsten och en handpump vid en stensatt slänt är udda inslag vid den gamla Uddevallavägen som går längs kyrkotomtens södra sida.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården är samtida med kyrkan, till största delen förlagd på kyrkans södra sida. Sammantaget har kyrkogården en 1800-talskaraktär med strikta kvarter och grusgångar samt åldriga lövträdsrader längs kanter och gångar. Egenheter för anläggningen är gravhällarna från Naglums gamla kyrka och en ovanligt utformad enkel smidesgrind, möjligen samtida med kyrkan.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1799 av arkitekt Thure G. Wennberg är en imposant, gustaviansk kyrka med tidstypisk massivitet, symmetri, mansardtak, omarkerat, rakt avslutat kor och vagt klassiserande omfattningar. I korväggen finns ett unikt korsfönster. Exteriören är mycket välbevarad. Interiören präglas också av i hög grad av tillkomsttiden med det överväldigande stora, symmetriska, tunnvälvda och odekorerade kyrkorummet. Östväggens korsfönsterram från 1837 och klassiserande omfattningar från 1900 utgör ett harmonierande blickfång. Västläktaren med två trappor längs västväggen är från 1822. Predikstol och orgelfasad är nyklassicistiska och läktaren är också från 1800-talet. Renoveringen 1930 tillförde bland annat dekormålning i fönstersmygarna, nya dörrar, ombyggda bänkar och altarring, samt läktarinredning. I väster finns gamla trappskrubbar, bänkrader har avlägsnats och viss ommöblering skett. Dessa senare åtgärder är underordnade interiörens ålderstigna karaktär med höga upplevelsevärden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med kyrkogårdarna, församlingshemmet, milstenen, vägsläntens
stensättning med pump och den gamla prästgården utgör tillsammans en miljö
som vittnar om en tidigare betydelsefull kulturmiljö.
- Kyrkogårdens murar, trappa, grindpartier, åldriga trädrader och grusgångar.
- Kyrkan som den bäst bevarade av två representanter för gustavianska kyrkor i
kontraktet.
- Kyrkans mycket välbevarade exteriör från uppförandet.
- Skifferbeläggningen på taket är ett regionalt särdrag.
- Kyrkoportarna från 1930.
- Kyrkans välbevarade interiör från tillkomsttiden med höga upplevelsevärden.
- Bevarad ursprunglig och under 1800-talet tillkommen inredning och
inventarier, samt pilasteromfattningarna från 1900.
- Östväggens korsfönster är unikt.
- Gravhällarna från de gamla socknarnas kyrkor har även ett samhällshistoriskt
värde (sammanslagningar av socknar) och visar på kyrkans historiska
kontinuitet.