Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, HUSBYGÅRD 5:1 HUSBY-OPPUNDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HUSBY-OPPUNDA KYRKA
3/12/10
Motivering
KYRKOMILJÖN – Husby-Oppunda kyrka ligger på en brant kulle söder om Husbyån i direkt anslutning till den på 1600-talet avhysta Husby gamla tomt. I miljön närmast kyrkan finns f d fattigstuga, lärar- och vaktmästarbostad, sockenstuga och uthus. Från kyrkplatsen leder en allé norrut till Husbygård.

Kyrkan är belägen i ett område av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården omgärdas av en kallmurad terrassmur. Två putsade grindstolpar finns i direkt anslutning till kyrkans västfasad, en på vardera sidan, som går i liv med kyrkogårdsmuren. En putsad grindstolpe finns också i söder. Kyrkogården är gräsbevuxen och har ett enkelt grusgångssystem och trädkrans. Norr om kyrkan står en öppen klockstapel.

KYRKAN - Kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus, tresidigt kor i öster, sakristia i norr samt det rosenhanska gravkoret i söder. Murarna är spritputsade med slätputsade listverk och avfärgade vita. Samtliga tak är belagda med svartmålad plåt. Gravkoret med sin dubbla huv och två lanterniner har artikulerade fasader med gavelfält burna av kopplade pilastrar och huggna detaljer av sandsten. Till kyrkans ingång i väster leder en dubbeltrappa med räcke av svart smide.

Kyrkan byggdes med rektangulärt långhus under 1300-talet och något senare tillkom en sakristia i norr. Under medeltidens senare hälft valvslogs kyrkorummet.

1665 låter Beata Sparre, änka efter riksrådet Schering Rosenhane, uppföra den östra delen av det rosenhanska gravkoret på kyrkans södra sida, troligen efter ritningar av arkitekt Nicodemus Tessin dä.

1724 utökades gravkoret åt väster och fick därmed sitt nuvarande utseende med en dubbelhuv och två lanterniner. Vid mitten av 1700-talet tillkom ny predikstol och kyrkans första orgel. 1796-98 skedde en genomgripande ombyggnad av kyrkan, då vapenhuset och gavlarna revs och kyrkan förlängdes åt öster med ett tresidigt avslutat kor, samt åt väster där en ny huvudingång gjordes. I samband med ombyggnaden revs tegelvalven och kyrkorummet täcktes av att gipsat trätunnvalv.

1899 omgestaltades kyrkans interiör under ledning av arkitekt Fritz Eckert, då kyrkan fick den nuvarande öppna bänkinredningen och altarringen. Kyrkorummet och sakristian fick nytt golv, fönstren försågs med bågar i järn i nygotisk stil och väggarna med dekormålningar.

Under 1900-talet byggdes en läktarunderbyggnad med brudkammare.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Husby-Oppunda kyrka är belägen i direkt anslutning till den på 1600-talet avhysta Husby gamla tomt. Att det varit en Husaby vittnar om platsens långa historiska kontinuitet och koppling till rikets kungamakt. Kyrkan har en välbevarad exteriör som härrör från 1790-talets ombyggnad. Avvikande är stormaktstidens gravkor över familjen Rosenhane med sin huv med dubbla lanterniner och rikt artikulerade fasader med huggen sandstensdekor. Gravkoret med sina huvudbanér, epitafier och andra gravminnen påminner om stormannaätten Rosenhane på Torp och har ett mycket högt heraldiskt värde. Ovanlig inom kyrkoarkitekturen är den stora dubbeltrappan vid kyrkans västfasad.

Det stora kyrkorummet präglas av två tidsskikt, dels 1790-talets stora ombyggnad med tresidigt kor, tunnvalv, stickbågiga fönster och altartavla av Per Hörberg, dels 1899 års tidstypiska restaurering med bl a öppna bänkar, fönsterbågar i gjutjärn och målad bård. Predikstolen i karolinsk barock är av hög konstnärlig kvalitet.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har en välbevarad nyklassicistisk exteriör sedan ombyggnaden på 1790-talet då den för kyrkoarkitekturen ovanliga dubbeltrappan tillkom.
- Gravkoret med sina artikulerade fasader och huv med dubbla lanterniner är ett personhistoriskt monument över ätten Rosenhane på Torp. Gravkoret med huvudbanér, epitafier, gravhällar och andra gravminnen har ett mycket högt heraldiskt värde.
- Gravkoret har kvar sin äldre plåttäckning.
- Interiören har en nyklassicistisk prägel med sitt tresidiga kor, putsade tunnvalv, stickbågiga fönster och altartavla av Per Hörberg samtidigt som 1899 års restaurering satt markanta spår i form av bl a bänkinredning, fönsterbågar i gjutjärn och målad bård.
- 1744 års predikstol i karolinsk barock är av hög kvalitet.
- Sakristians öppna spis och bevarade murstock är ovanlig.
- Den välbevarade kyrkogårdsmiljön, med f d fattigstuga, sockenstuga och kyrkstall med portlider.