Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, LIDS KYRKA 1:1 M.FL. LIDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LIDS KYRKA
6/3/10
Motivering
KYRKOMILJÖN – Kyrkan ligger omgiven av byggnader karakteristiska för ett äldre sockencentrum, så som två f d skolor, fattighus och kyrkstall. Kyrkan ligger på en höjd, med omkringliggande bebyggelse och kuperat åkerlandskap. Lids socken ligger mellan sjöarna Glottran, Kappstasjön och Eknaren. Socknen tillhör Södermanlands mindre socknar, vad gäller storlek och folkmängd.

Lids kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D47).

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur, med delvis senmedeltida sträckning, samt en häck. I murens östra del finns en putsad stiglucka med en inmurad trappa och talaröppning. En rund runsten är inmurad i stigluckans västra mur. Lutad mot stigluckan står ytterligare en runsten, med en ovanlig ristning. Ristningarna är daterade till 1000-talets mitt.

Innanför muren löper en trädkrans på den i övrigt gräsplanterade kyrkogården. Klockstapeln, en öppen klockbock, är placerad sydväst om kyrkan. Kyrkogården har utvidgats i söder och den nyare delen avgränsas delvis av ett trästaket. På denna del återfinns ett gravkapell i trä från 1976 ritat av arkitekt Gunnar Redelius.

KYRKAN - Kyrkan uppfördes under 1200-talet med rektangulärt långhus och smalare lägre kor. På 1400-talet valvslogs kyrkan med tre kryssvalv av tegel. Väggar och valv försågs samtidigt eller något senare, sannolikt på 1460-talet, med kalkmålningar. Sannolikt uppfördes även en sakristia på korets norra sida och vapenhuset vid långhusets södra sida vid denna tid. Under 1600-talet förlängdes långhuset åt väster varvid kyrkan fick sin nuvarande utsträckning. Vapenhuset revs 1825.

Fasaderna är spritputsade och vitkalkade och sadeltaken täckta med enkupigt tegel. Kyrkan har endast fönster på södra sidan, medan den norra försetts med målade blindfönster. Ingång sker genom en på 1800-talet upptagen portal i västra gaveln.

Kyrkorummet är täckt av tre kryssvalv, det västligaste från 1600-talet och de övriga två från 1400-talet. Även det lägre koret är valvslaget. De medeltida valven har en rik bemålning utförd av Albertus Pictor under 1460-talet och är en av de tidigaste kyrkorna som hans verkstad har målat i landet. Kalkmålningarna som troligen varit överkalkade sedan 1700-talet togs fram vid en restaurering under ledning av arkitekt Kurt von Schmalensee 1953.
Längs långhusets södra och norra mur löper slutna bänkkvarter tillkomna 1953. I den på 1600-talet tillbyggda valvtravén återfinns läktaren med orgel, båda tillkomna under 1800-talets senare del.

På 1800-talet genomfördes två invändiga renoveringar, då kalkmålningarna kom fram, men som ändå överkalkades igen. Första gången var 1870 då också predikstolen renoverades hårt. Korets väggar och valv kalkades då med ny puts och målades med en ljusblå grund, som dekorerades med guldstjärnor. 1901 gjordes nya invändiga arbeten, då triumfbågen togs bort och ny öppen bänkinredning sattes in. Korets ljusblå målning togs då bort. Triumfbågen rekonstruerades delvis 1953.

Koret saknar egentlig altarprydnad utan östra väggen pryds av ett målat glasfönster omgivet av ett snidat och förgyllt ramverk från 1700-talet.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Lids kyrka med kyrkogård, f d skolor, fattighus, samt kyrkostall utgör ett välbevarat sockencentrum.

Kyrkobyggnaden har, trots 1600-talets utvidgning i väster kvar sin romanska karaktär med rektangulärt långhus och smalare, lägre kor samt fönsterlös norrmur. Fasaderna har senare givits en nyklassicistisk prägel med vit puts och rundbågiga fönster på sydsidan. Sällsynta är de målade är de målade blindfönstren på långhusets norra fasad som vittnar om nyklassicismens strävan efter symmetri.

Kyrkorummet har en senmedeltida prägel med sina rikt dekorerade kryssvalv från 1460-talet målade av Albertus Pictor. Kyrkan är en av fem i Södermanlands län med målningar av Albertus Pictor och innehåller ett mycket ovanligt självporträtt av konstnären själv, målningarnas donator samt kyrkoherden. Lids kyrka tillhör en av de tidigaste kyrkorna som Albertus Pictors verkstad målat. Att de målade porträtten också är försedda med namn är helt unikt.

Kyrkans inredning visar olika tidsskikt i kyrkans historia. Predikstolen från år 1625 är en av de äldsta i Södermanland och är fortfarande placerad på långhusets södra sida. Bland kyrkans inventarier märks också det bemålade triumfkrucifixet som hänger i triumfbågen. Krucifixet är tillverkat omkring år 1200 och är kyrkans äldsta inventerie och också fastlandets äldsta kända triumfkrucifix med polykrom bemålning.

Kyrkans nuvarande interiör är ett resultat av 1950-talets renovering och utgör ett vittnesbörd om sin tids syn på bevarande ideologi och gestaltning av ny inredning i äldre kyrkorum.

Ovanlig är stigluckan med inbyggd predikstol.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med sin miljö är på grund av sin ålderdomliga helhetskaraktär så ömtålig att endast varsamma underhålls- och konserveringsåtgärder är tänkbara.
- Det medeltida murverket i långhusets östra del, koret och sakristian utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- De nyklassicistiska fasadernas målade blindfönster är sällsynta och vittnar om dess strävan efter symmetri.
- Interiörens medeltida prägel med sina av Albertus Pictors verkstad bemålade valv och väggar, där självporträttet av Albertus Pictor är det enda kända.
- Kyrkans interiör är välbevarad sedan 1950-talets renovering och utgör ett vittnesbörd om sin tids syn på bevarandeideologi och gestaltning av ny inredning i äldre kyrkorum.
- Stigluckan med inbyggd predikstol är unik i sitt slag.