Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, NYKYRKA 1:1 NYKYRKA KYRKA

 Anläggning - Värdering

NYKYRKA KYRKA
2/26/10
Motivering
KYRKOMILJÖN – Kyrkan är placerad på en svag höjd i det omgivande odlingslandskapet mellan Hallbosjön och Långhalsen. Direkt söder om kyrkogården finns den f d klockarbostaden som idag används som församlingshem, med tillhörande ladugård.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården omgärdas av en kallmurad naturstensmur samt en trädkrans. Kyrkogården är gräsbevuxen och i nordvästra hörnet är den öppna klockbocken placerad.

KYRKAN - Kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare, lägre kor i öster, sakristia i norr och vidbyggt gravkor. Kyrkans fasader är i huvudsak oputsade, bara sakristian, delar av koret och gravkoret har vitputsade fasader. Taken är klädda med enkupigt tegel förutom gravkorets klockformiga huv i koppar. Fönster finns endast på södra sidan.

Kyrkan uppfördes under 1100-talets senare hälft med långhus, smalare kor och absid, som revs så sent som på 1760-talet då det åttkantiga gravkoret tillkom.
1814 togs kyrkan ur bruk och lämnades som ödekyrka i över hundra år. 1926-29 genomgick kyrkobyggnaden en genomgripande restaurering under ledning av arkitekt Erik Lundberg. Bevarade från den äldre kyrkan var då yttermurarna, sakristian, gravkoret samt det valvbeslagna koret. Långhuset täcks av ett plant trätak som kontrasterar mot korets höga kryssvalv. Kor och långhus skiljs åt av den kraftiga spetsbågiga triumfbågen. I stort sett alla delar av kyrkans inredning, slutna bänkar, altarring, predikstol och orgelläktare, tillkom vid restaureringen 1926-29. Av kyrkans äldre inredningen är endast dopfunten från 1100-talet bevarad. Altartavlan av konstnär Ernst Söderberg föreställande ”den uppståndne mitt ibland människorna” uppsattes 1943.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Nykyrka kyrkas romanska konstruktion och karaktär är välbevarad. Mot kyrkans bara naturstensmurar kontrasterar 1700-talets gravkor med klockformad huv. Den bortknackade putsen tyder på sin bevarandeideologi. I Södermanland är Nykyrka kyrka tillsammans med Spelviks kyrka exempel på kyrkor som lämnats att bli ödekyrkor, men som senare rustats upp.

Interiören präglas av två tidsskikt, dels medeltiden med det valvslagna smalare koret, dels 1920-talets genomgripande restaurering från vilken i stort sett alla delar av kyrkans inredning härrör. Den senare tillkomna altartavlan av konstnär Ernst Söderberg är typisk för sin tid och väl anpassad till kyrkans övriga inredning.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkobyggnaden har en välbevarad romansk konstruktion och karaktär som ytterligare förstärktes vid restaureringen 1926-29.
- Kyrkan är ett i stort sett oförändrat exempel på arkitekt Erik Lundbergs kyrkorestaureringar och utgör ett vittnesbörd på bevarandeideologi och gestaltning av ny inredning i äldre kyrkorum under 1900-talets första hälft.
- I stort sett alla delar av kyrkans inredning är omistliga komponenter i kyrkans helhetsgestaltning.
- Bevarade murade spisar, som i sakristian, är relativt ovanligt i länets kyrkor.
- Välbevarad kyrkomiljö med klockstapel, klockarbostad och bodar.