Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, KOPPARTORP 1:16 TUNABERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TUNABERGS KYRKA
3/12/10
Motivering
KYRKOMILJÖN – Tunabergs kyrka är belägen söder om landsvägen mellan Nyköping och Nävekvarn, söder om Kummelberget. Till kyrkplatsen hör kyrka och kyrkogård med fristående klockstapel, f d likbod, samt två gravkapell.

Tunaberg socken består av talrika små dalbygder mellan bergshöjder på yttre Kolmården samt skärgård. Runt 250 fornlämningar från framförallt sten- och bronsåldern är kända, bl a hällristningar.

Koppartorps gruvby är en av Södermanlands två medeltida bergslag, där framförallt koppar och kobolt brutits. Koppartorp har en mycket välbevarad gruvarbetarbebyggelse från 1700- och 1800-talet med lämningar från gruvdriften som upphörde 1889. I området finns flera medeltida hyttområden samt lämningar efter 1600-, 1700- och 1800-talets bergshantering. Vägnätet är från åtminstone 1600-talet och har ett stort antal väghållningsstenar. Namnet Tunaberg betyder den bergslag som låg i Tuna socken.

Tunabergs kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D59).

KYRKOANLÄGGNINGEN – Tunabergs kyrka är placerad på gamla kyrkogårdens norra del. Kyrkogården avgränsas med en bogårdsmur av sten, endast avbruten i norr av själva kyrkan. Trädkransen utgörs mestadels av gamla parklindar. Kyrkogården är svagt sluttande ned mot öster med berg i dagen norr om sakristian. Ingångar utgörs av en vitputsad stiglucka i väster och en öppning i bogårdsmurens nordöstra hörn. Grusgångar med naturgrus, utlagda i mjuka slingor, delar in ytan i mindre gräsbevuxna sektorer. Häckomfattningar förekommer. Gravarna på kyrkogården är placerade söder om kyrkan. Till gravarnas utformning och inramning är järn från bruket använts.
I kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett spritputsat gravkapell från 1830. Den rödfärgade klockstapeln, av klocktornstyp, från tidigt 1600-tal är belägen på höjden väster om kyrkan. I väster är även den timrade f d likboden belägen.

KYRKAN - Tunabergs kyrka har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster, sakristia i norr, vapenhus i väster och söder. Långhuset är tillbyggt med en ”nykyrka” mot norr, som benämns Nävekvarnsläktaren. Kyrkan är rödmålad och taket är spånklätt.

Tunabergs kyrka uppfördes som en salkyrka i liggtimmer med vapenhus i söder och sakristia i norr under 1620-talet. Ungefär samtida med kyrkan är den slutna klockstapeln väster om kyrkan. Under århundradets andra hälft byggdes vapenhuset i väster, delvis togs då nya fönster upp i långhus och kor.

Omkring år 1700 målades det nya vapenhuset, liksom långhus och kor av Per Målare. Bevarad inredning från 1600-talet består av läktaren i väster samt predikstolen med äldre återanvänt ljudtak.

År 1779 tillfogades den s k Nävekvarnsläktaren, en nykyrka på långhusets norra sida. Anledningen till tillbyggnaden var att socknen utökades med ytterligare område väster om Näveån och för att kunna rymma dess invånare krävdes mer bänkrum. Altartavlan med tillhörande ram skänktes 1709 av brukspatron Isak de Besche på Nävekvarns styckebruk. 1755 uppfördes stigluckan vid kyrkogårdens västra ingång.

1828 utfördes målningar invändigt i kyrkan, då bl a innerväggarna målades upp till fönstren. 1871 genomgick kyrkan en restaurering i tidens anda då den äldre slutna bänkinredningen ersattes av öppna bänkar, taket pappspändes, fasaderna vitmålades och taket belades med svartmålad plåt. Den nuvarande orgeln tillkom vid samma tidpunkt och ersatte då en tidigare från 1834.

1936 genomgick kyrkan en genomgripande restaurering då spåren från 1871 togs bort. Bänkarna byggdes om, pappen i taket togs bort, fasaderna rödfärgades och taket spånkläddes. Målningarna i interiören togs fram och den ursprungliga färgsättningen på predikstolen återställdes. Vid detta tillfälle förstärktes grunden, eftersom östra delen av kyrkan hade satt sig.
1966 ersattes stigluckan från 1755 av en ny.

1989 installerades ny elvärme, inmonterad i rygg och säte på de nya bänkarna. Bänkar i långhusets östra del byttes ut, men försågs med pilastrar borttagna från de äldre bänkarna.

År 2002-2003 rengjordes och målades västra vapenhuset invändigt, samt kyrkan utvändigt. 2005 brandskyddades hela kyrkan med in- och utvändigt sprinklersystem, samt rödetektorer. I samband med arbeten dessa brandskyddsarbeten åtgärdades rötskador i västra vapenhusets bjälklag.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Tunabergs kyrka med kyrkogård, stiglucka och klockstapel utgör tillsammans med omkringliggande gruvarbetarbebyggelse och gruvhål en sällsynt ålderdomlig samlad bergslagsmiljö. Kyrkan som har en tydlig karaktär av bergslagskyrka bl a genom materialval är Södermanlands enda bevarade timrade träkyrka. På kyrkogården är kopplingen till gruvdriften och det närbelägna Nävekvarns bruk tydlig med smidda gravvårdar, kedjor och staket samt gravkapellet för släkten Sederholm, ägare av bruket under 1800-talet.

Interiört är såväl kyrkorum som vapenhus starkt präglad av målningsdekoren från åren omkring 1700 och inredningen från 1600- och 1700-talet. Den s k Nävekvarnsläktaren på långhusets norra sida vittnar om socknens utvidgning och befolkningsökning under 1700-talets senare hälft.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med sin miljö är med anledning av sin sällsynt ålderdomliga helhetskaraktär så ömtålig att endast varsamma underhålls- och konserveringsåtgärder är tänkbara.
- Kyrkan är Södermanlands enda bevarade timrade träkyrka.
- Den välbevarade interiören i karolinsk barock med inredning och målningar från 1600- och 1700-tal.
- Väggmålningarna i långhuset är delvis utsuddade i anslutning till bänkarna där kyrkobesökarna har suttit. Södra sidan, ”manssidan”, är sotigare, vilket även det berättar om gruvdriften.