Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, BREVEN 1:2 BREVENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BREVENS KYRKA
5/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN – Brevens kyrka är uppför som brukskyrka i Brevens bruk, där kyrkan med sitt utseende och färgsättning ansluter till övrig bruksbebyggelse. Kyrkan ligger i utkanten av bruksmiljön, i sydost, alldeles invid vägen mellan Brevens bruk och Högsjö. Kopplingen till bruket och dess järnframställning är tydlig i kyrkans utformning genom de många detaljerna i gjutjärn.

De flesta byggnaderna i Brevens bruk är uppförda under 1800-talet och har en enhetlig utformning. Flertalet byggnader kopplade till bruket ligger längs den väg som löper genom samhället och som får funktionen av en bruksgata. Järntillverkningen med gjutning som specialitet upphörde 1987.

Området är av riksintresse för kulturmiljövården med motiveringen: ”Bruksmiljö med herrgård, bostadsbebyggelse och hyttanläggning med masugn, rostugn och kolhus. Öppet odlingslandskap med till bruket hörande arrendegårdar. Anläggningen grundlades 1676.”

KYRKOANLÄGGNINGEN – Framför kyrkan breder en grusplan ut sig vilken övergår i en gång runt kyrkan. Kyrkan omges vidare av gräsmatta och en trädkrans i söder, öster samt väster.

Vid kyrkan ligger en kyrkogård. En äldre del ligger norr om kyrkan, på andra sidan landsvägen mot Högsjö. En yngre del är belägen öster om kyrkan och på samma sida om landsvägen som denna.

Den äldsta delen omgärdas av en häck med en pargrind i söder. Grinden är av järn, svartmålad och i nygotisk stil. Grindstolparna är av trä, rusticerade och svartmålade med en överliggare av gjutjärn. Innanför häcken löper en äldre trädkrans. Från grinden leder en allé till ett äldre bårhus i klassicistisk stil, beläget i kyrkogårdens norra del.

Den yngre kyrkogården i öster är anlagd i två etapper med den äldre delen närmast kyrkan och den nyare delen längst österut, som även ligger något högre än den äldre delen. Kyrkogården omgärdas av en häck och har en pargrind av trä i väster. Den äldre delen omgärdas av en trädkrans och den nyare delen har en rad av träd utmed norra sidan.

På kyrkogården finns många äldre gravvårdar av gjutjärn och/eller med gjutjärnsstaket. De vittnar om såväl brukssamhällets sociala struktur som själva järnhanteringen. På den äldsta kyrkogården, den norra, finns på var sida om ingången gravar över medlemmar av familjen Anckarsvärd, inramade av gjutjärnsstaket och utformade i nygotisk stil. J. A. Anckarsvärd gav bruket under 1830-40-talet den prägel som miljön i stora drag behållit sedan dess.

KYRKAN – Brevens kyrka är en välbevarad brukskyrka uppförd i återhållen klassicistisk stil 1840-42. Kyrkan har rektangulär plan och halvrund korabsid. Kyrkan är orienterad i nordsydlig riktning med kor i söder och torn i norr.

På 1890-talet får kyrkan troligtvis en ny bänkinredning med öppna bänkar med gjutjärnsgavlar.

Under 1930-talets senare hälft byts yttertakets pappbeklädnad mot svartmålad plåt.

På 1950-talet genomförs en större invändig renovering. Kyrkan får en sluten bänkinredning och inventarier som altarring, predikstol, läktarbarriär och sakristiskärm målas om.

Under åren 1977-78 sker en invändig renovering. En läktarunderbyggnad med utrymme för sakristia, förråd och wc byggs. Delar av inredningen återfår sin ursprungliga färgsättning. Väggmålningarna konserveras.

År 1992 renoveras orgelverket och det upptäcks att orgeln har tre stämmor av 1600-1700-talstyp.

År 2001sker en utvändig renovering av kyrkan. Kyrkan putsas om, fönstersnickerier och taket målas om. Invändigt målas taket, fönsterbågar samt bänkskärmar.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Brevens kyrka ingår i en industrimiljö bestående av ett välbevarat järnbruk med 1800-tals bebyggelse i reglerat bebyggelsemönster av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkobyggnaden vittnar på ett tydligt sätt om det järnbruk vilket den är ett resultat av genom gjutna arkitekturelement och inredningsdetaljer.

Kyrkan är uppförd i klassicistisk stil. Den är med undantag för takmaterial, bänkinredning och läktarunderbyggnad i det närmaste intakt sedan tillkomsten.

Utmärkande i exteriören är tornets balustrad och platta tak samt långhusets fasaduppdelning med tätt placerade fönster och mellanliggande pilastrar.

Kyrkans interiör präglas av de många rundbågiga fönstren samt väggarnas marmorerade kvadermålning. Ovanlig är altarpredikstolen med från början bakomliggande sakristia.

Den äldre begravningsplatsen norr om kyrkan är med sina gjutna gravkors och järnstaket ett tydligt uttryck för såväl brukssamhällets sociala struktur som själva järnhanteringen.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med sin miljö kan på grund av sin sällsynt sammanhållna 1800-tals karaktär räknas till ett nationellt omistligt kulturarv och är så ömtålig att endast varsamma underhålls- och konserveringsåtgärder är tänkbara.

- Altarpredikstolen är en av få i Örebro län

- Orgeln har en intressant historia med återanvända äldre delar.

- Gjutjärnsgravarna vittnar om såväl brukets järnframställning som om de personer som där varit verksamma.