Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, KILS PRÄSTGÅRD 2:1 KILS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KILS KYRKA
4/21/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kils kyrka är högt belägen på Karlslundsåsen, i slättbygden nära Kilsbergens skarpa förkastningsbrant med sin skogsbevuxna bergslagsterräng. I miljön kring kyrkan finns prästgård, arrendatorsboställe, församlingshem samt fungerande skola.
KYRKOANLÄGGNINGEN -
KYRKOGÅRDEN- Kyrkogården omgärdas av en kallmurad terassmur och till stor del även av en planterad häck. Det finns fyra entréer till kyrkogården, samtliga med putsade grindstolpar. Entréerna i söder norr och öster har smidda järngrindar med initialerna L. V., syftande på fältkamreraren L. Valtinson, som 1782 skänkte grindarna.
Kyrkogården har ett enkelt gångsystem belagt med grus, i övrigt är kyrkogården bevuxen med gräs. Söder om kyrkan finns äldre och större gravvårdar med stenramar, krattat grus, järnstaket samt kedjor, enklare gravar finns vid södra entrén.
KYRKAN- Kils kyrka är ovanligt stor medeltida kyrka med korsarmar. Kyrkan har haft en mycket ovanlig planlösning med absidförsedda korsarmar och ett mycket långt kor. Under medeltiden, med undantag av domkyrkor och klosterkyrkor, var absidförsedda korsarmar mycket ovanliga. På vinden till den nuvarande sakristian, det tidigare koret innan denna del av kyrkan valvslogs, finns rester av högmedeltida kalkmålningar.
Kyrkan har ett nästan kvadratiskt långhus med korsarmar i norr och söder, tresidigt avslutat korparti med bakomliggande sakristia i öster samt torn i väster. Fasaderna är spritputsade med släta hörn och omfattningar. Under putsen framträder ornamentala detaljer, huggna i de ursprungliga, då oputsade murverket. Långhusets fasad pryds av lisener och en rundbågsfris. Det ursprungliga medeltida korets murar är i norr och söder prydda med blinderingar och bågfriser. Kyrkan har stickbågiga fönsternischer med rektangulära fönster med rakt överstycke. De i dag invändiga fönstersnickerierna är från 1700-talet och har till stor del ursprungliga glasrutor med blyspröjsar bevarade. Solbänkarna är av gjutjärn med årtalet 1779.
I södra korsarmens sydöstra hörn finns en solvisare från 1736 infogad. Långhus, korsarmar och sakristia täcks av brutna, valmade tak klädda med kopparplåt. Tornhuven och spiran är även de klädda med koppar.
Kils kyrka anlades som en korskyrka redan under 1100-talet, korsarmarna och koret var försedda med absider. Under 1200-talet tillfogades ett i det närmaste kvadratiskt långhus med slagna valv. Samtidigt förlängdes koret åt öster och försågs med kalkmålningar. I västra fasaden infogades en ornerad romansk portal.
1779-80 omgestaltades kyrkan i gustaviansk stil efter ritningar av C. F. Adelcrantz. Bland annat revs valven och ersattes av ett putsat trätunnvalv. Korets östra del avdelades till sakristia med lägre tak. Korets västra del och tvärskeppen byggdes om till tresidigt avslutat korparti. I väster uppfördes ett torn med flackt tak.
Nästa stora renovering skedde 1898 under ledning av arkitekt J. W. Kajerdt, Eskilstuna. Väggarna dekorerades med kvadermålning och schablonmålade lister. Den slutna bänkinredningen ersattes av en öppna bänkinredning. Man lade nytt kalkstensgolv i mittgången och i korsarmarna. Korets golv höjdes och belades med ett rutigt golv med svarta och vita cementplattor.
1909 tillkom den nuvarande tornspiran.
1931 målades dekormåleriet över. Samma år ersattes kyrkans spåntak med kopparplåt.
1952 genomfördes en omfattande renovering med strävan att återställa en äldre interiör. Bland annat fick bänkarna ny färgsättning. Ett dopkapell inreddes i norra korsarmen. Koret gjordes rymligare. Altaret minskades i djup samt försågs med ny skiva av kalksten. Bänkarna i södra korsarmen togs bort. Arbetena utfördes under ledning av intendent Einar Lundberg.
1980 skedde nästa renovering under ledning av arkitekt J. Helgstrand, K-Konsult, Örebro. Kyrkans hela inredning målades om. Tre bänkrader togs bort i långhusets västra del för att ge plats åt en läktarunderbyggnad.
Konservatorsarbeten utfördes på orgelfasad, altaruppsats, altarmålningar, anvapen, dopfunt, träskulpturer samt predikstol.
1998 togs ytterligare tre bänkrader bort under läktaren, trägolvet under ersattes med kalksten. Målningsarbeten utfördes.
1999 hängdes kyrkans ovanligt kompletta serie med anvapen från 1600- och 1700- talet, knutna till släkten anrep på åkerby, upp i trappan i tornet. Samma år renoverades kyrkans fönster med bågar och till stor del även glasrutor från 1700-talet. Skyddsfönster monterades på fönstrens utsida.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kils kyrka, som är en av Närkes största medeltida kyrkor, har till stora delar kvar sitt medeltida murverk med medeltida korsarmar samt dekorativa rundbågsfriser och lisener på fasaderna. Ornerad romansk portal på kyrkans ursprungliga västgavel.
Exteriören är föga förändrad sedan om- och tillbyggnaden 1779-80 och har kvar mycket av sin 1700-talsprägel.
Kyrkorummets karaktär och fasta inredning med bland annat altaruppsats, altarring, läktare, predikstol och orgelfasad härrör huvudsakligen från 1700-talets slut och 1800-talets början. Senare inslag är bänkinredningen från 1898, läktarunderbyggnad från 1980 samt kyrktorget från 1990-talet.
Spår av medeltid finns även kvar invändigt i kyrkan så som konsoler på långhusväggarna samt de medeltida målningarna över koret.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
-Kyrkans medeltida murverk med dekorativa rundbågsfriser och lisener på fasaderna, den för medeltiden ovanliga planlösningen med korsarmar, samt den romanska portalen i väster utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- De högmedeltida kalkmålningarna på den nuvarande sakristians vind.
- Kyrkans två medeltida skulpturer i norra korsarmen.
- Altarringen och orgelläktaren, som tillkom vid kyrkans ombyggnad 1780, samspelar med varandra och har högt hantverksmässigt värde.
- Den slutna bänkinredningen från 1780 på orgelläktarens södra sida med delvis samma dekor som altarringen och läktarens pelare.
- Den med kyrkans omdaning 1779-80 samtida altaruppsatsen, där omfattningen med trompe l´oeil målning är den enda i sitt slag i Örebro län.
- Kyrkans ovanligt kompletta serie med anvapen från 1600- och 1700-talet.- Kyrkans fönstersnickerier från 1700-talet med till stor del ursprungliga glasrutor.