Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, HJORTEDS KYRKA 1:1 M.FL. HJORTEDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HJORTEDS KYRKA
12/17/04
Motivering
Hjorteds kyrka är ett exempel på en nyklassicistisk kyrka med sin klockformiga huv, de symmetriskt placerade fönstren och de släta fasaderna. Exempel på andra liknande kyrkor i norra Kalmar län är de i Kristdala, Västrum och Blackstad. Utöver det att taktäckningsmaterialet förändrats på långhuset har få förändringar skett exteriört. Kyrkan har ett högt kulturhistoriskt värde som en välbevarad sockenkyrka från slutet av 1700-talet.

Kyrkorummet har dock genomgått flera stora förändringar. Altaruppsatsen byttes första gången på 1860-talet och fick sin nuvarande utformning 1893. Den öppna bänkinredningen tillkom vid den stora renoveringen 1901 liksom trapporna till läktaren. Väggarna försågs samma år med fältindelning och dekormåleri. Dekorationsmålningarna på väggarna målades över 1965 vilket innebar en återgång till ett ursprungligare utseende. Tre år senare, 1968, togs flertalet av bänkarna i koret bort för att bered plats för en kororgel. Dagens kyrkorum präglas, trots förändringar, av det nyklassicistiska uttrycket med det öppna, ljusa kyrkorummet, trätunnvalvet och de stora ljusinsläppen. Till karaktären bidrar bevarade inventarier från kyrkans tillblivelsetid som läktarbarriär, orgelfasad och predikstol med uppgång från sakristian samt den sammanhållna färgsättningen i vitt, grått och guld. Inventarierna från den gamla kyrkan i form av takmålningar, äldre altaruppsats, begravningsvapen, krucifix och dopfunt utgör länkar till socknens historia. De är också värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel.

Kyrkan på sin höjd i Hjorteds samhälle är ett blickfång i omgivningarna. Här har socknens religiösa centrum legat under lång tid. Kyrkogården anlades i samband med kyrkans uppförande och här finns exempel på äldre vårdar bevarade. Kyrka och kyrkogård tillsammans med den näraliggande fd skolan, idag församlingshem, utgör en värdefull kulturmiljö.

Sammanfattningsvis:
* Kyrkan utgör i sin helhet ett gott exempel på en landsortskyrka från slutet av 1700-talet.
* Kyrkans bevarade originalinredning och byggnadsdetaljer utgör värdefulla historiska dokument som ännu är i bruk.
* Äldre inventarier som målningar, äldre altaruppsats, begravningsvapen, krucifix och dopfunt har ett högt kulturhistoriskt värde och berättar om kyrkans historia i Hjorted.
* Kyrkan och kyrkogården tillsammans med näraliggande bebyggelse skapar en värdefull kulturmiljö.