Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, LOFTA KYRKA 1:1 LOFTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LOFTA KYRKA
12/20/04
Motivering
Lofta kyrka uppfördes 1835-37 som en salskyrka i tidstypisk nyklassicistisk stil. Arkitekten, Per Axel Nyström, tog sina intryck från den klassiska antiken med harmoniska proportioner, symmetri och enkelhet som utgångspunkter. I Lofta kyrka, liksom i många andra av tidens kyrkor, kom det till uttryck i ett lågt sadeltak, stora ljusinsläpp och ett lanterninprytt torn. Interiört resulterade det i ett ljust och stort kyrkorum med ett flackt tunnvalv över långhus och kor. Lofta kyrkas plan är dock ovanlig med det indragna tornet och den inbyggda korabsiden. Nyström är upphovsman till ett 15-tal kyrkor i landet, varav Lofta och Ukna kyrkor i Kalmar län. Lofta kyrka är en av de största landsortskyrkorna i Linköpings stift.
Kyrkan med sitt karaktäristiska torn syns vida omkring i det omgivande öppna odlings-landskapet. Tillsammans med kyrkogård och näraliggande bebyggelse med bl a fd skolan utgör den en tydlig kulturmiljö där den kyrkliga historien går tillbaka till medeltiden. I landskapet kring kyrkan finns också många fornlämningar som ger kulturmiljön en ännu längre kontinuitet. Den nuvarande kyrkogården har i sin struktur bevarat drag från 1800-talet med kyrkogårdsmur och trädkrans och med gravvårdssystem som kan spåras till denna tid.
Exteriört är kyrkan relativt välbevarad och utgör ett gott exempel på en nyklassicistisk kyrka från tiden. Förutom det att något eller några mindre fönsteröppningar satts igen har få förändringar utförts. Takmaterialet som numera är skiffer är inte ursprungligt. De förändringar som genomförts har inte nämnvärt påverkat kyrkobyggnadens arkitektoniska och ursprungliga identitet.
Interiört bevarar kyrkan många av de nyklassicistiska dragen i exempelvis altarring, predikstol, orgelfasad och läktarbarriär. Interiören har emellertid genomgått en del förändringar genom åren, bland annat 1896 då hela kyrkorummet målades i en mörk färgskala. De renoveringar som utförts under 1900-talet har strävat mot att återge kyrkan något av sitt ursprungliga ljusa uttryck. Varje renovering har lagt sitt tidsskikt till kyrkorummet. Delar av kyrkointeriören, med långhus och biutrymmen, präglas av 1952 års renovering som gjordes efter ritningar av arkitekten Erik Lundberg. Då tillkom bl a den nuvarande slutna bänkinredningen, som ersatte de nygotiska bänkarna från 1800-talet, det fristående altaret och tegeltrappan till läktaren och tornet. Den senaste renoveringen 1992 innebar ett visst återställande av kyrkorummets ursprung genom förändringarna i korabsiden. Då tillkom också läktarunderbyggnaden.
Äldre inventarier från Lofta gamla kyrka, såsom predikstol, triumfkrucifix, gravhällar och dopfuntar är värdefulla såväl ur konsthistorisk som religiös synvinkel och visar på församlingens långa kontinuitet.
Sammanfattningsvis:
· Kyrkans exteriör är välbevarad och utgör ett gott exempel på en nyklassicistisk kyrka från tiden. Kyrkans plan är unik i länet.
· Interiören bevarar mycket av sitt ursprungliga nyklassicistiska uttryck. De tre större renoveringarna som kyrkan genomgått har var och en lämnat sitt avtryck.
· Äldre inventarier, i bruk och ur bruk, utgör värdefulla konstföremål och binder samman dagens kyrka med socknens långa historia.
· Lofta kyrka tillsammans med den välbevarade kyrkogården, näraliggande bebyggelse och landskap skapar en värdefull kulturmiljö som också ingår i område som klassats som Riksintresse för kulturmiljövården.