Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, TÅNGERED 5:1 LOFTAHAMMARS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LOFTAHAMMARS KYRKA
6/10/05
Motivering
Loftahammars kyrka ligger i norra delen av Loftahammars samhälle, längs vägen till Källvik. Kring kyrkan växte samhället och blev ett centrum för administration och handel i bygden. Kyrkogården är framförallt utlagd söder om kyrkan och har utvidgats under slutat av 1800-talet och början av 1900-talet.

Loftahammars kyrka, byggd 1756-1760, är ett exempel på en nyklassicistisk kyrka med sin klockformiga huv, de symmetriskt placerade fönstren och de släta fasaderna. Exempel på andra liknande kyrkor i norra Kalmar län är de i Kristdala och Hjorted. Exteriört har några större förändringar genomförts genom åren. År 1777 stod tornet i väster klart. Taktäckningsmaterialet som ursprungligen var träspån byttes 1846 till tegel. År 1949 fick tornet kopparplåt och 1957 även långhuset. Trots de förändringar som byggnaden genomgått är det ursprungliga uttrycket bevarat. Kyrkan har ett högt kulturhistoriskt värde som en representativ sockenkyrka från mitten av 1700-talet.

Kyrkan har invändigt genomgått några större renoveringar som var och en lämnat sina avtryck. År 1883 installerades nygotiska bänkar. Dessa ändrades om till sitt nuvarande utseende i samband med den stora renoveringen av kyrkorummet 1948-50. Då målades också kyrkorummet om. En läktarunderbyggnad tillkom 1983 och samtidigt målades kyrkorummet om på nytt. Den färgsättning som kyrkan då fick ska enligt de undersökningar som gjordes vara den ursprungliga. År 2002 byttes långhuset trägolv ut mot ett nytt i samma utformning. Altartavla har bytts vid flera tillfällen och utgörs idag av Curt Wibergs målning från 1951. Trots förändringar präglas kyrkans interiör i stort av byggnadstidens ideal med sitt öppna, ljusa kyrkorum, trätunnvalvet och ursprungliga fasta inventarier i form av predikstol av Jonas Berggren samt orgelfasaden. Unik är orgeln från 1767 av Lars Wahlberg och Anders Wollander. Orgeln har genomgått en större renovering och är idag den enda på plats bevarade orgeln av dessa båda orgelbyggare. Till karaktären bidrar den sammanhållna färgsättningen i vitt, blått och guld. Inventarierna från den gamla kyrkan i form av altaruppsats från början av 1700-talet, gravhällar och epitafium utgör länkar till socknens historia. De är också värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel.

Platsen där Loftahammars kyrka är belägen har en lång tradition av religiöst centrum i bygden. Kyrkan är en relativt välbevarad byggnad från 1700-talets mitt. Här finns kulturhistoriska värden, t.ex. när det gäller byggnadshistoria och konsthistoria, att tillvarata. Tillsammans med kyrkogården och den näraliggande miljön utgör kyrkan en del av en värdefull kulturmiljö.

Sammanfattningsvis:
* Kyrkan utgör i sin helhet ett gott exempel på en landsortskyrka från mitten av 1700-talet.
* Kyrkans bevarade originalinredning, i synnerhet orgeln från 1767, och byggnadsdetaljer utgör värdefulla historiska dokument som ännu är i bruk.
* Kyrkan och kyrkogården tillsammans med närliggande bebyggelse skapar en värdefull kulturmiljö.