Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, VÄSTERVIK 4:48 SANKT PETRI KYRKA

 Anläggning - Värdering

SANKT PETRI KYRKA
11/16/04
Motivering
S:t Petri kyrka, invigd 1905, tillhör en grupp kyrkor som vid 1800-talets slut och 1900-talets början utfördes i en historiserande stildräkt. Nygotiken omhuldades särskilt från 1800-talets mitt och fram till tiden kring sekelskiftet och kom att prägla många kyrkobyggnader. St:Petri kyrka måste anses vara en av de mer genomförda nygotiska kyrkorna i länet. Kyrkan kan i viss mån jämföras med näraliggande Gladhammar kyrka, även den uppförd med blottade tegelfasader, men i en blandning mellan nygotiska och nyromanska stildrag. Andra kyrkor i länet med tydliga nygotiska inslag är exempelvis Oskarshamns och Fagerhults kyrkor.
Kring sekelskiftet 1900 expanderade Västerviks stad och den ståtliga stadskyrkan placerades i närheten av den nya järnvägsstationen, sjukhuset och läroverket. Kyrkobyggnaden karaktäriseras av det nygotiska uttrycket med spetsbågar i fönster och portaler, rosettfönster och de många tornens höga spiror. Fasaden är utförd med dekorativ verkan i mötet mellan tegel och sandsten. Exteriören är både i detaljer och i helhet välbevarad. Den största förändringen är 1960-talets tillägg i form av ett vindfång i väster. Interiört präglas kyrkorummet av mittskeppets höga tunnvalv, sidoskeppens kryssvalv, triforievåningens och absidens fönster och den sammanhållna nygotiska inredningen. Vid 1960-talets stora renovering genomfördes en del förändringar. Dekorationsmåleriet på väggar och i tak ska dock ha återställts till originalutförande, om inte i samtliga kulörer. Antalet bänkar i kyrkan decimerades kraftigt och lämnade i stort sidoskeppen tomma. Även korsarmarna förändrades genom att bänkar togs bort och i norra korsarmen anordnades ett sidokapell. Vid samma renovering flyttades den ursprungliga orgeln till södra läktaren och en ny tillkom i väster. Den nya orgeln utgör ett modernt tillägg som lämnar västgavlens rosettfönster synligt för kyrkobesökarna. Intrycket av den genomarbetade och kvalitativt högtstående interiören från kyrkans uppförandetid har dock i stort inte rubbats av årens förändringar. Tillägg och förändringar ha gjorts med omsorg.
Såväl interiört som exteriört utgör S:t Petri kyrka en god representant för en stadskyrka av nygotiskt utförande. Kyrkan uppfördes ursprungligen med genomgående hög kvalitet i såväl material som hantverksskicklighet. De med kyrkan samtida inventarierna, bl a orgelfasad, predikstol och altaruppsats liksom inventarier från S:ta Gertruds kyrka har alla ett högt kulturhistoriskt värde och hör samman med kyrkobyggnadens och stadens historia.
Sammanfattningsvis:
· Kyrkan på sin höjd invid järnvägen utgör en viktig kulturmiljö i Västerviks stad, den speglar delar av stadens historia och utgör del av en känd stadsprofil. Västerviks centrala delar är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.
· Kyrkans exteriör utgör ett gott exempel på en nygotisk stadskyrka.
· Interiören präglas av det nygotiska uttrycket som förstärkts av de med kyrkan ursprungliga predikstolen, altaruppsatsen, bänkgavlarna, orgelfasaden m m.