Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Berg kn, RÄTANSBYN 24:1 RÄTANS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÄTANS KYRKA
12/31/05
Motivering
Rätans kyrka är ett belysande exempel på hur 1800-talets medeltidsinspirerade stilar kan yttra sig i den norrländska träbyggnadskonsten. Den på senare tid uppmärksammade Johan Nordell omdanade totalt den ansedde byggmästaren Pål Pehrssons timrade kyrka och gav den en tidsenlig exteriör som sedan dess är välbevarad.

Interiören har i viss mån påverkats av de två större restaureringsinsatserna på 1950-talet och 1993-94 genom sentida måleriskikt. De breda stänkmålade väggpanelbräderna med listverk och fönsterbröstning samt alla orörda tak ger ändock ett intryck av ålder och förindustriellt byggande. Läktarunderbyggnaderna är så gott som omärkbara och den främre delen av kyrkorummet är mer varsamt restaurerad. Kyrkorummet är också relativt opåverkat av påträngande moderna installationer.

Av intresse är att de tydliga nygotiska och medeltidsinspirerade dragen i exteriören inte återkommer på insidan. Samma förhållande gäller i den av Nordell uppförda 1880-talskyrkan i Bodum i Ångermanland, som även i övrigt har släktskap med kyrkan i Rätan. Det ovanliga arrangemanget med sidoläktare intill ett avsmalnande kor var Nordell med om att bygga i Lidens kyrka i Medelpad något år efter Rätan. Det kraftigt belysta altarpartiet med det högklassiga arkitektoniska bågmotivet visar byggmästarens stora skicklighet och måste anses som ett av länets mer ovanliga och intressanta kor.



Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i skötsel och förvaltning av kyrkan:

Kyrkogårdens gjutjärnsstaket

Kyrkans sedan 1850-talet välbevarade exteriör

Den fasta inredningen i kor och absid

Södra läktarens och dess trappas orördhet

Det kraftiga ljusinsläppet i kyrkorummet

Pål Pehrssons dörr i vindfånget