Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, ASIGE 1:12 ASIGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

ASIGE KYRKA
10/5/06
Motivering
ASIGE KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats väster om bebyggelsen i Asige, i närheten av Suseån, öster om Falkenberg. Kyrkogården kringgärdas av låga kallmurade skalmurar, kantade av trädrader, med smidesgrindar. Kyrkogården har en rundad avslutning åt öster och här finns en äldre trädallé och häckrader som leder ned till de gamla kyrkstallarna. I miljön finns en hembygdsgård samt en ekonomibyggnad. Asige ingår i Ätradalens riksintresseområde för kulturmiljövården.

Den vitputsade stenkyrkan härrör i sina äldsta delar från 1100-talet och betydande delar av det medeltida murverket ingår i det nuvarande. Kyrkans långhus förlängdes åt öster 1805-06 och fick då sin tresidiga koravslutning. Stentornet i väster tillkom 1847 och ersatte en äldre klockstapel. Exteriören präglas av en omgestaltning 1890, efter omarbetat av arkitekten Ferdinand Boberg, som sedan följde renoveringsarbetet. Tornet fick då den spetsiga spiran och sydportalen betonades genom en utskjutande risalit. Den välbevarade exteriören är i stort sett oförändrad sedan 1890 och representerar de historiserande renoveringar som genomfördes under 1800-talets slut.

Kyrkorummet präglas av en stram nyklassicism och av den fasta inredning som tillkom under 1800-talets andra hälft. Altaruppsatsen utfördes efter arkitekten Fredrik Wilhelm Scholanders omarbetade ritningar efter ett lokalt upprättat förslag, och ansluter sig till Mjöbäckssnickarnas formförråd. Bänkinredningen ombyggdes 1913 och bänkgavlarna dekorerades med stiliserade växtmotiv skurna i låg relief av en bildhuggare från grannsocknen Slöinge. Bänkarna skiljer sig stilmässigt från den övriga inredningen. Läktarunderbyggnader har tillkommit i senare tid. Kyrkans medeltida triumfkrucifix återinsattes i kyrkorummet 2001 och minner om kyrkans långa historiska kontinuitet. Kyrkans interiör är en god representant för de medeltida sockenkyrkor som under 1800-talet byggdes om till en nyklassicistisk kyrka.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, trädrader och grusade gångar.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den välbevarade exteriören från 1800-talet.
- Den fasta inredningen från 1800-talets senare hälft; altare, altaruppsats, predikstol, altarring, psalmnummertavlor, dopfunt, orgelfasad och läktare.
- Det medeltida triumfkrucifixet.