Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bräcke kn, REVSUNDS PRÄSTBORD 2:1 REVSUNDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

REVSUNDS KYRKA
12/31/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Revsunds kyrka från 1870-talet är en god representant för de stora nyklassicistiska kyrkobyggnader som uppfördes till följd av befolkningsökning. Kyrkan byggdes intill den medeltida kyrkan som revs efter uppförandet. Den stora kyrkogården med många äldre gravvårdar vittnar om kyrkplatsens långa kontinuitet. Kyrkobyggnadens exteriör har inslag av nygotik och har genomgått små förändringar med undantag av byte av takmaterial från plåt till skiffer efter branden 1925.

Interiören genomgick efter branden en mer genomgripande omgestaltning som bland annat hade till syfte att göra kyrkorummet äldre till sin karaktär. Det ursprungliga tredingstaket ersattes av ett spegelvalv med plafondmålning, väggarna fältindelades med lister och äldre inventarier från den medeltida kyrkan placerades i kyrkorummet. Den öppna bänkinredningen försågs med rektangulära raka gavlar och fick en marmorerad färgsättning. Kyrkorummet är idag luftigt med en dominerande mörk färgskala i grått och grönt.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan

Kyrkogårdens många äldre gravvårdar och det utsmyckade staket av trä som delvis omger kyrkogården och ger den en pampig karaktär

Interiörens prägel av ombyggnaden på 1920-talet som genomsyrar hela kyrkorummet

Inventarierna från den tidigare kyrkan

Bänkarna på läktaren som ej förändrats under 1920-talet

Det obehandlade golvet på läktaren.

Trägolvet i vapenhuset