Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, VÄSTERVIK 4:14 SANKTA GERTRUDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SANKTA GERTRUDS KYRKA
12/19/04
Motivering
S:ta Gertruds kyrka är Västerviks enda helt bevarade medeltida byggnad. Av kyrkorna i Kalmar läns del av Linköpings stift finns endast tre ytterligare med medeltida delar, nämligen Pelarne, Tveta och Törnsfalls kyrkor. S:ta Gertruds kyrka har rötter i 1400-talets grundande av Västerviks stad och dess historia är starkt förknippad med stadens utveckling. Den senmedeltida byggnadskärnan finns ännu bevarad i delar av långhuset, i koret och sakristian. Exteriört präglas byggnaden främst av det sena 1600-talet och 1700-talets förändringar, med det breda tornet, korsarmarna, den karnisformade tornhuven och mångsidiga lanterninen. Det flacka sadeltaket på långhuset är ett resultat av det tidiga 1800-talets smak.
Interiören är synnerligen välbevarad sedan 1700-talet, och rymmer mycket få sentida tillägg. Karaktäristisk är den högklassiga och i det närmaste orörda inredningen från 1600- och 1700-talen, med verk av storheter som B. Precht och N. Österbom. Wisteniusorgeln anses vara en av landets mest välbevarade barockorglar. Bänkinredningen är bara i liten grad förändrad sedan 1700-talets mitt och rymmer flera ovanliga lösningar. Interiören fick sitt nuvarande utseende vid den pietetsfulla renovering som genomfördes 1932-33, inför Västerviks stads 500-års jubileum. Då togs dekorationsmåleriet i tak och på väggar åter fram. Vid samma tillfälle fick också predikstol, orgelfasad, bänkinredning, och orgelläktarens läktarbarriär det trärena intryck som idag är karaktäristiskt för kyrkorummet. Värt att notera är dock att predikstolen aldrig har varit målad och att bänkinredningen sannolikt endast haft en oljefernissa. Av senmedeltida inredning finns endast cuppan till dopfunten bevarad. Interiören är på grund av sin genuina 1700-tals karaktär synnerligen känslig för förändringar, vilka därför bör undvikas.
Sammanfattningsvis:
· Kyrka och kyrkotomt tillsammans med kyrkoherdeboställe och ännu bevarad småhusbebyggelse bildar en miljö med höga kulturhistoriska värden. Västerviks centrala delar, med bl a S:ta Gertruds kyrka, är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.
· Kyrkan har en medeltida kärna och präglas exteriört av de förändringar som gjordes under 1600- och 1700-talet.
· Kyrkan har ett mycket högt kulturhistoriskt värde genom sin synnerligen välbevarade och kvalitativt högtstående inredning i senbarock. Förändringar och tillägg bör undvikas.