Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, ED 1:49 M.FL. VÄSTRA EDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTRA EDS KYRKA
12/9/04
Motivering
Västra Eds kyrka är uppförd 1862-63. Kyrkan är byggd i en brytningstid när de nyklassicistiska stildragen börjar ersättas av nygotik och nyromantik. I Västra Eds fall har arkitekten framförallt inspirerats av nyklassicismen och nygotiken. Arkitekten har också hämtat mycket av sin inspiration från städernas kyrkor och domkyrkor. Bland kyrkorna i Kalmar län har kyrkorna i Oskarshamn och Virserum exteriört likheter med Västra Ed. Interiört kan man hitta gemensamma stildrag i t.ex. Locknevi kyrka. Västra Eds kyrka är en av de första i länet som byggs med nygotiska inslag. Det ger kyrkan ett byggnadshistoriskt värde som representant för en byggnadsstil i vardande.

Exteriört är Västra Eds kyrka välbevarad. Bytet av takmaterial, från svartplåt till kopparplåt, har inte nämnvärt påverkat kyrkobyggnadens arkitektoniska och ursprungliga identitet. Kyrkan har en bärande stålkonstruktion som har klätts in i trä. Interiören har, i den nyklassicistiska andan, ett stort och ljust kyrkorum. Där har mer genomgripande ändringar skett, främst genom tillkomsten av 1970-talets slutna läktarunderbyggnad. Förändringen innebär att södra korsarmen avskärmas från resten av kyrkan. Det begränsar upplevelsen av det öppna, korsformade, kyrkorumet. Fasta inventarier från kyrkans tillblivelsetid så som orgel, predikstol och bänkar bidrar till det nyklassicistiska uttrycket.

Kyrkan och kyrkogården ligger mitt i socknen vid en landsväg. Området har sedan lång tid tillbaka varit befolkat, vilket fornlämningar i trakten vittnar om. Stenkyrkan från 1100-talet visar också att området tidigt haft en central betydelse, som under 1600-talet förstärktes genom anläggandet av ett bruk strax norr om kyrkbyn. Det var det expansiva brukssamhället som under 1800-talet gjorde det möjligt att bygga en ny kyrka. Den gamla bevarades dock som ruin. En rundvandring på Västra Eds gamla och nya kyrkogårdar med sina kyrkobyggnader ger besökaren en inblick i kyrkans historia och begravningstraditioner från medeltid fram till idag.

* Kyrkans exteriör och interiör är välbevarad och utgör ett gott exempel på en kyrkobyggnad från mitten av 1800-talet.
* Samtliga inventarier från kyrkans tillblivelsetid har ett högt kulturhistoriskt värde som bidrar till det autentiska uttrycket. De äldre inventarier från gamla kyrkan som nu förvaras i sanctuariet är kulturhistoriskt värdefulla föremål som berättar om kyrkans historia i Västra Ed.
* Kyrkoruinen, kyrkan, gamla och nya kyrkogården skapar tillsammans en värdefull kulturmiljö.
* Kyrkomiljön ingår i riksintresseområdet för kulturmiljövården i Kalmar län (K97 Ukna-Västra Ed, Västerviks kn).