Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bromölla kn, GUALÖV 61:129 GUALÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

gualövs kyrka, GUALÖVS KYRKA
11/11/20
Motivering
Spår av förhistoriska boplatser och tidig etablering av kyrkan i Gualöv vittnar om en lång bebyggelsehistorisk kontinuitet i området. De bevarade romanska stiftarbilderna på kyrkans triumfbåge och påföljande århundraden av investeringar i målningar och inventarier ger oss en inblick i kyrkans äldsta historia och att den under lång tid haft kopplingar till danska adelssläkter. Så småningom blev Gualöv annexförsamling till Ljungby, liksom många av gårdarna i byn tillhörde godset i Ljungby, senare Trolle Ljungby. Kyrkan har en ovanligt rik förekomst av informativa texter på danska och svenska i målningar, på dopfunt, bänkdörrar och kyrkklocka vars förekomst levandegör historien och de människor som verkat i och omkring kyrkan.

Gualövs kyrkas småskaliga medeltida volym, till vilken långhusförlängningen anpassats, bär ännu en medeltida karaktär om än med förstorade fönster som vittnar om senare tiders moderniseringar. Kyrkan utgör tillsammans med klockstapeln, den rumsskapande trädkransen och kyrkogårdsmuren viktiga komponenter i platsens karaktär.

Spår i kyrkans murverk av fönsteröppningar, två generationer kalkmålningar, det murade blockaltaret med bevarad relikgömma, piscina, romanska bänkar i vapenhuset är bara några av de tidigmedeltida spår som är av stor vikt för kyrkorummets karaktär. Dörren i sydporten är mycket välbevarad med höga hantverksmässiga värden i både trä och smide. De utanpåhängande, smidda löven både kan sannolikt kopplas till dåtida föreställningar om kyrkan som paradis liksom om tron att skramlet kunde skrämma bort onda makter. Nästa årsring omfattar bänkinredning, predikstol och dopfunt vilka alla kan härledas till 1600-talet. Adelsvapen och inskriptioner vittnar om adelns närvaro fortsatta inflytande över kyrkan. Den tredje årsringen att prägla kyrkorummet är långhusförlängningen åt väster, förstorade fönster och sakristians tillkomst under 1800-talet.