Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, ÅRSTAD 12:1 M.FL. ÅRSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅRSTADS KYRKA
10/12/06
Motivering
ÅRSTADS KYRKA är högt belägen på medeltida kyrkplats i de centrala delarna av tätorten och socknen, öster om Falkenberg. I anslutning till kyrkan finns pastorsexpedition och församlingshem samt ett bårhus i norr. Kyrkan kringgärdas av låga kallmurade stenmurar med gräsbeväxt överdel, kantade av trädrader och smidesgrindar. I den södra muren finns järnfästen i vilka man förr band hästarna. Årstad ingår i Ätradalens riksintresseområde för kulturmiljövården.

Den nuvarande stenkyrkan ersatte en medeltida kyrka och uppfördes i nygotisk stil 1888-90 efter ritningar av arkitekten Claes Grundström, som en av två kyrkor av hans hand. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med polygonalt avslutat korparti, tvärskepp och utvändiga trapphustorn samt ett torn krönt av en hög spira i väster. De oputsade fasaderna i grovhuggen granit är försedda med strävpelare och murarna genombryts av tidstypiska spetsbågiga fönsteröppningar. De branta takfallen har liksom tornspiran plåttäckning. Exteriören är sedan byggnadstiden relativt välbevarad. Aluminiumfönster med isolerglas insattes på 1990-talet.

Interiören präglas idag av en renovering som genomfördes 1959 då den nygotiska karaktären dämpades genom att bland annat korfönstrens glasmålningar ersattes med tonade rutor i ramverk, den södra läktaren borttogs och den nuvarande ljusa färgsättningen tillkom. Kyrkorummets originalfärgsättning gick i blått och lila med ekådrad inredning men ommålades 1912 i vitt och guld. I samband med renoveringen 1959 insattes i koret en av landets största altartavlor, utförd av konstnären Pehr Hörberg på 1780-talet för den gamla kyrkan. Det mittersta korfönstrets glasmålning borttogs och fönsteröppningen igenmurades då. Altartavlan avviker från den nygotiska inredningen i övrigt och präglar kyrkorummet till viss del. Altartavlans krönskulptur är utförd av konstnären Eric Nilsson i Harplinge. Interiören präglas emellertid fortfarande av den ursprungliga nygotiken, med spetsbågiga valv och fönsteröppningar och den nästan intakta välbevarade nygotiska inredningen, samt av 1950-talets färgsättning. Såväl orgelverket som orgelfasaden är i ursprungligt skick.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, grusade gångar och trädrader.
- Den sedan byggnadstiden föga förändrade exteriören i nygotisk stil.
- Den fasta inredningen sedan byggnadstiden; predikstol, altare, altarring, psalmnummertavlor, dopfunt, läktare och bänkinredning.
- Orgeln med verk och fasad i ursprungligt skick.
- Altartavlan av Pehr Hörberg.