Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Båstad kn, KYRKBACKEN 1 TOREKOVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Torekovs kyrka, TOREKOVS KYRKA
11/14/16
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Torekovs kyrkoanläggning
Torekovs gamla fiskeläge har välbevarade hus från 1800-talet. Mitt i den gamla byn finns en park där medeltidskyrkans planform visas med murar på ett pedagogiskt sätt. Kyrkan övergavs efter en brand 1858. Vissa föremål räddades från medeltidskyrkan och finns i den nuvarande kyrkan och visar på kontinuitet.

Den nuvarande kyrkan ligger öster om gamla byn vid en korsväg vid infarten till byn. Kyrkbacken är grässådd och omges av en stenmur. Det är kalt utan någon trädkrans eller häck. Kyrkogården öster om kyrkbacken är däremot lummig med ett flertal olika sorters träd. Halva kyrkogården karaktäriseras av gravar med stenramar med höga äldre stenar uppblandat med låga horisontella. Ett stort inslag av titlar med anknytning till sjöfarten visar på Torekovs läge vid havet. Andra halvan av kyrkogården har parkkaraktär med senare tillskott med minneslund, askgravplats och urnlund.

Kyrkan i gult tegel ritades ursprungligen av Hawerman på 1860-talet i nygotisk stil med tornspira och femsidigt kor. Efter husbocksangrepp skedde en stor omgestaltning på 1950-talet ritad av arkitekt Manne Carlman. Vid 1950-talet hade den nygotiska stilen fått dåligt anseende och det fanns en önskan att skapa en kyrka i ”gammal skånsk stil”. Kyrkan idag är en blandning av nygotik och inspiration från en
medeltidskyrka i 1950-tals tolkning. Torekovs kyrka är den enda kyrkan från 1860-1950 som är så radikalt omändrad.
Långhuset är nu rakt avslutat med en fönsterlös östvägg och det höga tornet är påbyggt och kraftigt omgestaltat. Murarna mot söder och norr, de spetsbågiga fönsteröppningarna, strävpelarna är nygotiska och kvar sedan 1860-tal. Kyrkan är numera vitslammad och taket belagt med tegel. Järnfönstren är bytta till träfönster. Trots att kyrkan fick en ny utformning 1950 är första intrycket en äldre kyrka än 1863
då den ursprungligen byggdes.

Kyrkans interiör och inredning är till stora delar från 1950-talet av Manne Carlman. Kyrkorummet har vita väggar, kalkstensgolv och mycket ljus från stora spetsbågiga träfönster. Sluten bänkinredning, orgelläkare och innerdörrar i gemensam stil och varm färgsättning skapar lugn. Det mest framträdande i rummet är de speciella nätvalven med oputsade valvribbor av handslaget formtegel. Det är ovanliga valv i en sockenkyrka. Det är viktigt att bevara ribborna omålade, vilket accentuerar valven och oputsat tegel har en förankring i nygotiken.
Trots att modernismen och funktionalismen 1950 slagit igenom är interiören ett försök att i en fri stil skapa något med förankring bakåt i tiden med valvslagning och slutna bänkar. Predikstolen är den enda inredning som är av Hawerman men den är mycket omändrad.
1950 revs det femsidiga koret med fönster vilket är en förlust för rummet och östväggen är nu en platt vägg med en liten altartavla. Av kostnadsskäl fick koret trägolv istället för kalkstensgolv som var föreskrivet vilket minskar korets dignitet.

Det senaste tillskottet från 2012 är en orgelfasad i nygotisk stil, som flyttats från Örja kyrka. Fasaden passar mycket väl in i kyrkorummet.