Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Krokom kn, RÖDÖGÅRDEN 1:8 RÖDÖNS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÖDÖNS KYRKA
12/31/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

Rödöns kyrka och kyrkogård utgör tillsammans med kyrkstallar, sockenstuga och prästgård en väl samlad kyrkomiljö, med en central och framträdande placering i det öppna odlingslandskapet med utsikt över Storsjön. En viktig länk till kyrkans äldre historia återfinns i det timrade vapenhuset som placerats några hundra meter väster om kyrkan. Kyrkogården är stor och har kontinuerligt byggts ut och dess olika utbyggnader är väl synliga genom sina olika karaktärer påverkade av tidens rådande ideal.

Kyrkobyggnaden präglas både i exteriör och interiör av återuppbyggnaden 1926-27 då man avsåg delvis återskapa den nedbrunna nyklassicistiska kyrkan. I exteriören minskades fönstren och tornhuven fick en högre och tyngre utformning. Invändigt präglas kyrkorummet av de äldre inventarierna som fick en framträdande placering vid återuppbyggnaden och viljan att skapa ett kyrkorum med äldre medeltida karaktär genom att bland annat ta fram de medeltida kalkmålningarna.

Kyrkan är en av de större i länet och kyrkorummets sidoskepp som är indelade av arkader ger mer en känsla av en katedral än av en landsortskyrka. Kyrkorummet är visserligen relativt mörkt men ger dock en pampig känsla, präglad av 1920-talets byggnadsideal.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkogården och den omgivande kyrkomiljön som är en väl sammanhållen enhet

Det vackra treskeppiga kyrkorummet avdelat med arkader

Helhetsgestaltningen av inredningen 1926-27

Predikstolen från gamla kyrkan som räddades från branden och dess ljudtak

Äldre väggmålningar i södra kapellet samt på östra väggen i koret.

Dynorna på bänkarna med tyg vävda av Jämtslöjd samt veporna på väggarna

Gravkapellet byggt 1926