Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kungsbacka kn, FACKLAN 2 KUNGSBACKA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KUNGSBACKA KYRKA
3/6/07
Motivering
KUNGSBACKA KYRKA är belägen på äldre kyrkplats mitt i den slutna bebyggelsen vid torget i centrala Kungsbacka. Kyrkan har haft flera föregångare, uppförda i omväxlande trä och sten. Öster om och sammanbyggd med kyrkan ligger kyrkcaféet och i sydost församlingshemmet. Kyrkotomten är anlagd med gräsmattor, stensatta gångar och låga murar mot torget. Kungsbacka innerstad med medeltida ursprung utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Den nuvarande vitmålade träkyrkan uppfördes i tidig nygotisk stil 1864-65 efter en omfattande stadsbrand. För ritningarna svarade arkitekten Johan Fredrik Åbom kyrkan invigdes 1875. Kyrkan är en av få träkyrkor i Halland, som helt domineras av stenkyrkor. Materialvalet styrdes av dåliga grundförhållanden. Kyrkan är belägen i något förskjuten öst-västlig riktning med det smalare indragna tornet åt nordväst. På 1990-talet anslöts en kyrksal med café till kyrkobyggnadens sydöstra fasad och snickeridetaljerna i ljusgul kulör återskapades som en rekonstruktion av exteriören före 1950-talets förändringar. Exteriören präglas av byggnadstiden och 1900-talets förändringar.

Det rektangulära långhuset innefattar i öster en inbyggd nisch för altaret med flankerande biutrymmen. I inredningen från byggnadstiden märks predikstolen (1864) av Mjöbäckssnickaren Johannes Johansson, med typisk rund korg dekorerad med kraftiga balusterdockor i halv relief. Kyrkorummet präglas främst av nyklassicism med goticerande drag i koret och i fönsterformerna. Från 1800-talet härrör även altarringen och orgelfasaden (1866).

Interiören förändrades märkbart 1951 efter förslag av stadsarkitekten i Halmstad, Fredrik Wetterqvist. Rumsuppbyggnaden omgestaltades delvis genom att takformen ändrades. Den öppna takstolen ersattes av ett trätunnvalv och två nya pelarrader vid sidorna gjorde kyrkorummet treskeppigt. Trätunnvalvet dekorerades med målningar av konstnären Einar Forseth. Väggarnas listindelning och dekormålningar ersattes av slät panel och korets stora oljemålningar från byggnadstiden av konstnären Bengt Nordenberg flyttades till sidoväggarna. I samband med omgestaltningen insattes en basunängel och en äldre altaruppsats i barockstil som altarprydnad. En dopfunt nytillverkades, liksom bänkinredningen. Den nuvarande färgsättningen, som anknyter till barockornamenten, tillkom 1994 efter förslag av arkitekten Charlotte Wennerberg. Bänkgavlarna och läktarbröstningen modifierades något och en del bänkar i kyrkorummet och på läktaren borttogs.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan som en viktig del av stadsbilden i Kungsbacka.
- Den välbevarade exteriören.
- Einar Forseths dekorationsmåleri i taket.
- Predikstolen, altarringen och orgelfasaden.
- Oljemålningarna av Bengt Nordenberg.
- Äldre inredning och inventarier.