Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, SKUMMESLÖV 31:1 M.FL. SKUMMESLÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKUMMESLÖVS KYRKA
1/26/07
Motivering
Skummeslövs stenkyrka ligger på en medeltida kyrkplats i de norra delarna av Skottorps f d stationssamhälle. Omgivningarna domineras av öppen odlingsmark i anslutning till Laholmsbukten. Kyrkan bildar en samlad kyrkomiljö tillsammans med församlingshemmet och f d kyrkoherdebostad och prästlöneställe, belägna i norr.

Kyrkan omges av en kyrkogård som senare har utvidgats kraftigt mot väster. De olika delarna avgränsas mot norr, väster och öster av sannolikt medeltida stenmurar av munk- och nunnetegel, vilket är ovanligt. Mot söder finns en tuktad häck. Innanför muren växer en krans av lövträd. I den västra muren är en vitputsad förrådsbyggnad, f d bårhus inbyggd. Grusade gångar leder fram till och runt kyrkan, samt ut i de gräsbevuxna gravkvarteren.

Skummeslövs kyrka är en av Hallands äldsta och bäst bevarade medeltida kyrkobyggnader med bevarat långhus, kor och halvrund absid från 1100-talet. I väster har kyrkan ett något senare tillkommet medeltida västtorn av samma bredd som långhuset. Kyrkan är uppförd i romansk stil men försågs under 1800-talet med spetsbågeformade gjutjärnsfönster. De kraftiga murarna är utvändigt tunt vitslammade och odekorerade. Byggnadens medeltida planform och arkitektoniska uttryck är bibehållna, men har påverkats av ett fåtal förändringar. Stentornet hade ursprungligen trappstegsgavlar, men försågs 1774 med huv, sluten lanternin och spira. På 1840-talet revs ett senmedeltida vapenhus vid långhusets nordvästra sida.

Interiören har påverkats av en rad renoveringsinsatser, men har bevarat de medeltida huvuddragen. Det nuvarande utseendet härstammar till stor del från en omfattande renovering 1991-92 under ledning av Forsberg/Wikerstål arkitekter, med syfte att återskapa den medeltida karaktären. Nu fick läktaren ny barriär och läktarunderbyggnader tillkom. Inredningen ersattes med ny i äldre stil; sluten bänkinredning, altarring och förvaringsskåp. Koret avgränsas från det vitputsade långhuset av en rundvälvd triumfbåge. Långhuset täcks av ett flackt brädtak med valmade hörn och koret av ett plant brädtak, troligen tillkomna under 1700-talet. Kalkstensgolvet utgörs av äldre framtagna stenar kompletterade med ny Ölandskalksten. I kyrkan finns äldre inventarier bevarade som påvisar den långa historiska kontinuiteten; medeltida Mariaskulpturer i trä samt en tärningsformad, medeltida dopfunt (1100-talet). Altarskåpet är en kopia (1946) av ett senmedeltida altarskåp som förvaras på Historiska museet i Lund. Predikstolen har delar från 1600-talet och kommer ursprungligen från Östra Karups kyrka.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens medeltida murar med munk- och nunnetegel, trädrader, bårhus och grusgångar.
- Det mycket välbevarade medeltida murverket är unikt och har mycket högt kulturhistoriskt värde.
- Kyrkan som helhet är synnerligen ömtålig.
- Tornöverbyggnaden från 1774 är karaktärsskapande.
- Fönstren från 1800-talet.
- Kyrkorummets medeltida prägel.
- De medeltida inventarierna och kalkmålningsfragmenten.
- Predikstolen