Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, VEINGE PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. VEINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

VEINGE KYRKA
10/24/06
Motivering
Veinge kyrkby ligger i ett öppet odlingslandskap vid Laholmsbukten. Byn är belägen på en höjd mellan Brostorpsån i norr och Vessingeån i söder. Kyrkan ligger på en medeltida kyrkplats och bildar en sammanhållen miljö tillsammans med pastorsexpeditionen och prästgården i öster.

Kyrkan kringgärdas av en äldre kyrkogård inramad av en stenmur. Den äldre kyrkogården inramas av en stenmur med stiglucka i norr. I den västra delen är ett bårhus inbyggt. Innanför stenmuren växer en krans av lövträd. Lövträd kantar även den grusade gången som leder fram till kyrkan från norr. Endast ett fåtal gravvårdar finns kvar. Nya kyrkogården ligger norr om kyrkan, på andra sidan landsvägen. Även denna kringgärdas av en stenmur med en stiglucka och innanförliggande trädrad. Kyrkogården är trädrik och har gräsbevuxna kvarter.

Veinge stenkyrka uppfördes troligen på 1100- eller 1200-talet. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med korsarmar i norr och söder, ett smalare, absidförsett kor samt västtorn. Kyrkan utgjordes ursprungligen av långhus och kor med absid och har senare tillbyggts med korsarmar (1886-87) och torn (ca år 1800). Stora delar av det medeltida murverket är bevarat i långhus, kor och absid. De vitputsade fasaderna har rundbågeformade fönsteröppningar och är dekorerade med en bågfris vid takfoten (1886-87). Det kraftiga västtornet stöttas av två strävpelare och kröns av en huv med sluten lanternin och spetsig spira. Tornöverbyggnaden är i sin helhet spånklädd. Kyrkan har en medeltida prägel med tillägg från 1800-talet.

Kyrkorummet är vitputsat och täcks i långhus och kor av medeltida kryssvalv medan absiden har hjälmvalv. Interiören har kvar de medeltida huvuddragen men präglas till stora delar av en renovering 1959-60 under ledning av arkitekt Erik Lundberg, i syfte att förstärka kyrkorummets medeltida karaktär. Den södra korsarmen inreddes till sakristia, absiden frilades, altaret gjordes om och ny läktare, altarring, altarprydnad, takarmatur och bänkinredning i modern stil sattes in. I samband med renoveringen framtogs fragmentariska medeltida kalkmålningar i kryssvalv och absid. I kyrkorummet finns ett fåtal äldre inventarier, bl a en medeltida granitdopfunt samt altartavla och predikstol, båda från 1700-talet. Orgelläktaren och orgelfasaden i nygotisk stil tillkom under 1800-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader och grusade gångar.
- Det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkorummets medeltida kalkmålningar i absid och på valvribbor.
- Erik Lundbergs omgestaltning är renoveringshistoriskt intressant.
- Äldre inventarier.
- Orgelläktare med bänkar samt nygotisk orgelfasad från 1800-talet.
- Den medeltida dopfunten.