Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, MÄSTOCKA 3:24 MÄSTOCKA KAPELL

 Anläggning - Värdering

MÄSTOCKA KAPELL
9/28/07
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
MÄSTOCKA KAPELL är beläget i Veinge socken i södra Halland. Kyrkogården genomkorsas av grusade gångar och kringgärdas av en kallmurad stenmur som genombryts av smidesgrindar. Kyrkogården utvidgades åt norr 1962 och strax väster om ingången finns en minneslund. Ekonomibyggnaden på den nyare delen om- och tillbyggdes 1986.

Kapellet uppfördes 1878 i nygotisk stil efter ritningar av stadsarkitekten i Gävle Ludwig Hedin. Redan 1850 hade önskemål om kyrkobyggnad i Mästocka framförts. Kapellet byggdes av natursten som vitputsades på taken lades spån. Det rektangulära långhuset har tresidig koravslutning åt öster och torn i väster som kröns av en spira. Tornets takfot dekoreras med en fris med kors. Fasaderna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med ursprungliga fönster. Exteriören är i princip oförändrad sedan byggnadstiden, så när som på sakristian som vidbyggdes i norr 1948. Yttertaken fick koppartäckning på 1980-talet.

Interiören präglas framför allt av renoveringar under 1940 och 50-talen. Orgeln och läktaren i nygotisk stil är dock ursprungliga. En ny öppen bänkinredning insattes 1938 efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö. Tio år senare omgestaltades kyrkorummet delvis i syfte att ge det en medeltida karaktär. Mellan den nya sakristian och koret murades ett valv, som tillsammans med en trappa och ett dörrbeslag utformades efter medeltida förebild. Ett rött tegelgolv lades i mittgången. En altartavla (1949) målades al secco på korväggen av Stockholmskonstnären Erik Abrahamsson. Ett nytt altare av kalksten och en ny rak altarring tillkom. En ny predikstol tillverkades med målningar på korgen av Halmstadgruppens Erik Olson. Kyrkorummet fick då sin nuvarande färgsättning. Det ursprungliga trägolvet i koret och bänkkvarteren utbyttes mot kalksten 1951.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, trädrader och grusade gångar.
- Den välbevarade exteriören.
- Målningarna av Erik Abrahamsson och Erik Olson.