Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Höganäs kn, BRUNNBY 1:2 BRUNNBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

Brunnby kyrka, BRUNNBY KYRKA
10/5/15
Motivering
Brunnby kyrka är en komplex byggnad vars byggnadshistoria enbart delvis är utredd. Tack vare undersökning av takstolar och genom dendrokronologisk provtagning har man viss kunskap om ombyggnader utförda under medeltiden. Sammanhanget kring kyrkans uppbyggnad och de förändringar som sker under den medeltida perioden är däremot oklara. Närheten till Görse källa, kanske en förhistorisk kultplats, innebär en intressant koppling till den medeltida kyrkan och byns etablering. Ett eventuellt tidigt västtorn tillhör en annan intressant fas i kyrkans historia som vanligtvis brukar kopplas till ett profant eller kyrkligt maktinflytande kanske i form av en huvudgård. Västtorn från denna period är relativt ovanliga i Luggude kontrakt där de flesta torn antas ha tillkommit på 1400-talet. En annan tanke är att kyrkans tidiga
västförlängning har haft en liturgisk funktion eller kanske har det fungerat som kapell för sjöfarare eller privat bruk. Den senare delen av medeltiden representeras genom valven, det nuvarande tornet med dess spetsbågiga fönsteröppningar, torngavlarnas blinderingar och norra korsarmens öppningar. Under 1400-talet slut och 1500-talet är det Krapperup som utövar sitt inflytande och bidrar till kyrkans försköning, ett inflytande som lever kvar ända in i modern tid. Vid Theodor Wåhlins renovering vid 1900-talets början fick kyrkan sitt nuvarande utseende.

Interiören är mycket vacker där framför allt stjärnvalven och målningarna bildar en karaktärsfull inramning till snickerierna i gröna toner. Kyrkans kalkmålningar är mycket välbevarade, av hög kvalitet och företräder ett ovanligt program då de huvudsakligen föreställer olika helgonfigurer och inte scener. Målningarnas donator var Barbara Brahe på Krapperup, en betydelsefull person under sin tid och Skånes största jordägare. Sannolikt var det även hon som valde valvens motiv. Under hennes tid utverkades avlat för kyrkans besökare vilket kan ha gett upphov till viss vallfart till kyrkan. Kanske var Barbara Brahe också byggherre till den norra korsarmen som då kan ha fungerat som ett kapell. Kopplingarna till Krapperup finns också genom olika inventarier som donerats av från godset. Bland träskulpturen har framför allt Mariaskulpturen höga kulturhistoriska värden men övrig inredning är betydelsefull för kyrkans helhet och
karaktär. Altarmålningen är utförd av en konstnär från trakten, Nils Månsson Mandelgren, som var en duktig konstnär även om han kanske mest är känd för sin folklivsforskning. Kyrkans Setterquistorgel är en ovanlig orgel av hög kvalitet och ännu i spelbart skick. Inne i kyrkan är också västförlängningen med tunnvalvet, tornets gotiska fönster, den romanska fönsteröppningen viktiga för kyrkans kulturhistoriska värden. Kyrkans korsform är bevarad genom bänkarnas möblering i både långhus och korsarmar vilket är viktigt för kyrkans karaktär som korskyrka.

För många är Brunnby känt från den populära teveserien Kullamannen där en av scenerna spelades in i kyrkan och i kyrktornet. Både kyrkan och kyrkogården är mycket välbesökt framför allt under sommarsäsongen då Kullahalvön är en attraktiv semesterort. Kyrkogården har en mycket rikt gravvårdskultur med många välbevarade gravvårdar och en omväxlande växtlighet. Kyrkogårdens olika delar utgör tydligt urskiljbara tidskikt, var för sig representativa för sin tid. Många av gravvårdarna har höga personhistorisk och pedagogiska värden då de berättar om det hårda livet på Kullen med starka kopplingar till sjöfart och fiske. Kyrkans stiglucka/tiondelada har mycket höga värden då den är en av få bevarade stigluckor/tiondelador i Skåne.

Kyrkobyggnaden med dess rika exteriöra uttryck och den imponerande interiören bildar tillsammans med den yttre kyrkomiljön, kyrkogården och dess byggnader en unik plats med mycket höga kulturhistoriska värden.