Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, GÖDESTAD 1:11 GÖDESTAD KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÖDESTAD KYRKA
11/16/06
Motivering
Gödestads nygotiska stenkyrka ligger i Gödestads kyrkby strax norr om väg 153 mellan Varberg och Ullared. Kyrkan ligger på en ny kyrkplats på höjden Kälebjär och omges av öppen odlings- och hagmark. Någon kilometer mot sydväst återfinns ruinerna av Gödestads gamla kyrka, troligen med medeltida ursprung. Större delen av den gamla kyrkan revs 1897, i samband med att den nya uppfördes.

Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård som inramas av en naturstensmur med innanförliggande rader av lövträd. Väster om kyrkan utanför muren finns en äldre kyrkstig som leder ner till Gödestads samhälle. På den gräsbevuxna kyrkogården finns formklippta buskar och häckrader. Gångarna som leder fram till och runt kyrkan är belagda med plattor av dansk sjösten.

Kyrkan är ritad av den kände kyrkoarkitekten Adrian Peterson och uppfördes 1895-97 i nygotisk stil. Byggnaden består av ett brett rektangulärt långhus, smalare, polygonalt kor i öster, korsarmar i två plan mot söder respektive norr, samt i väster ett högt, smalt torn. Den mycket välbevarade nygotiska exteriören är intakt sedan uppförandet. Fasaderna är putsade i grått och genombryts av rundbågeformade fönsteröppningar, som liksom gesimser och detaljer är markerade med gult tegel som kontrasterar mot putsytorna. Korsarmarnas gavlar pryds av rosettfönster. Murarna artikuleras av strävpelare belägna mellan fönsteraxlarna. Långhuset täcks av ett brant sadeltak belagt med mönsterlagd skiffer och tornet kröns av en hög, spetsig spira klädd med plåt. Exteriört har kyrkan renoverats under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet. Kyrkan utgör ett mycket gott exempel på arkitektens nygotiska arkitektur.

Även interiörens enhetliga, nygotiska prägel är som helhet bibehållen sedan uppförandet. Det rymliga kyrkorummet är ljust med stora rundbågefönster. Rummet domineras av det höga sadeltaket öppet upp till nock, med dekorativt utformade taksparrar som på väggen övergår i listverk och rundbågar. Inredningen i nygotisk stil är rikt ornerad och färgsatt i bruna nyanser. Vid en omfattande renovering 1952 kläddes innertaket med spånskivor och ursprungliga väggdekorationer målades över. Vid en restaurering 2006 återskapades kyrkorummets ursprungliga dekorationsmåleri och sidoskeppen öppnades upp. Skivmaterialet i taket avlägsnades och pärlspontpanelen framtogs.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar och trädrader.
- Kyrkans mycket välbevarade exteriör.
- Kyrkans mycket välbevarade interiör med fast inredning och återskapat dekorationsmåleri.
- I kyrkan finns delar av en medeltida kalkstensdopfunt.