Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, LINDBERG 2:1 M.FL. LINDBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LINDBERGS KYRKA, lindbergs kyrka
3/6/07
Motivering
LINDBERGS KYRKA är höglänt belägen på medeltida kyrkplats centralt invid vägkorset i Lindberg i utkanten av Munkåns dalgång, norr om Varberg. Kyrkan utgör tillsammans med prästgården, kyrkstallarna, klockaregården församlingshem och skola med lärarbostad ett äldre väl sammanhållet sockencentrum.

Kyrkogården kringgärdas av en stenmur som kantas av en trädkrans. Den grusade gången som leder fram till kyrkans huvudingång i väster kantas delvis av hamlade träd. En ekonomibyggnad är belägen på kyrkogårdens norra del.

Den nuvarande murade kyrkan är uppförd 1851-53 och består av ett rektangulärt långhus med halvrunt korparti och torn i väster. Byggmästare var Andreas Persson i Erikstorp i Bollebygd från den kända byggmästargruppen från Sandhults socken i Västergötland. Den nuvarande kyrkan har på kyrkplatsen föregåtts av en medeltida kyrka samt en kyrka från 1803, som revs efter endast 40 år. Kyrkan är såväl exteriört som interiört välbevarad och typisk för byggnadstidens nyklassicistiska strömningar. De vitputsade fasaderna artikuleras med hörnpilastrar och en slätputsad gesims löper obruten utefter långhusets takfot och fortsätter runt tornet i en gördelgesims. Fasaderna genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar och portalerna kröns av lunettfönster. Tornet har tandsnittsornamentik under takfoten och kröns av en lanternin med kort spira. Långhusets flacka sadeltak är tegeltäckt medan torntak och spira har kopparplåttäckning. Kyrkans portar nytillverkades 1967.

Det invändigt ljusa kyrkorummet täcks av ett blåmålat trätunnvalv med profilerad taklist. Invändigt har kyrkan en praktfull monumental altaruppsats, utformad som en tempelgavel med korintiska kolonner och altarkors på ursprunglig plats. Även övrig inredning är till stor del ursprunglig, bland annat predikstolen, altarringen och vindfången. Bänkinredningen ombyggdes 1936 med bibehållna gavlar, som är dekorerade med klassicerande motiv skurna i trä. Samma år inlades ett nytt trägolv ovanpå det gamla och kyrkan fick ny invändig färgsättning. Orgelläktaren utvidgades 1961 och läktarunderbyggnaderna tillkom 1979-80. Vid en invändig renovering 2000-2001 avlägsnades några bänkrader, och altarringen öppnades upp framtill. Konserveringsarbeten utfördes på den fasta inredningen i syfte att återgå till en enhetlig äldre färgsättning. Altaruppsatsens återfick sitt utseende från tidigt 1900-tal och språkbandet återskapades. Trots senare renoveringar har den nyklassicistiska karaktären i sin helhet bevarats. Kyrkans äldsta inventarier utgörs av fragment av en dopfunt från 1200-talet och ett krucifix från 1400-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, trädrader och grusade gångar.
- Den välbevarade exteriören och interiören.
- Den fasta inredningen från byggnadstiden.
- Den medeltida dopfunten och krucifixet.