Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, NÖSSLINGE 7:1 NÖSSLINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

NÖSSLINGE KYRKA
11/9/06
Motivering
NÖSSLINGE KYRKA är belägen på äldre kyrkplats på en udde i sjön Stora Neden. Ortens bebyggelse ansluter i nordost. Socknen ligger i inlandet och domineras av skogsmark. Den är belägen nordost om Varberg och gränsar till Västergötland. Till anläggningen hör en rödmålad ekonomibyggnad nordost om kyrkogården.

Kyrkogården kringgärdas av en bred kallmurad stenmur som genombryts av smidesgrindar. Grusade gångar leder fram till och runt kyrkan. Väster om kyrkan står en brädfodrad rödmålad klockstapel med oktogonal planform samt spåntäckt spira.

Träkyrkan i Nösslinge skall enligt uppgift ha byggts 1688, men det är oklart om detta avser ett nyuppförande eller en ombyggnad av en äldre kyrka. En träkyrka har troligen funnits i socknen under medeltiden. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti i öster, täckt av ett valmat spåntäckt tak. 1865 vidbyggdes ett vapenhus i väster och en sakristia i öster. Samtidigt förstorades fönstren och ytterväggarna kläddes med panel som målades i ljus kulör. Kyrkans nuvarande gestaltning härrör från en genomgripande renovering 1949-50, som syftade till att återge kyrkan en äldre prägel. Renoveringsarbetet leddes av Fredrik Wetterqvist och landsantikvarie Erik Salvén. Den yttre brädinklädseln togs bort, kyrkan fick spånklädda väggar (tillbyggnaderna fick dock behålla brädklädseln), och hela byggnaden rödmålades, liksom klockstapeln. Kyrkans exteriör är karakteristisk för periodens träkyrkor som uppfördes i gränstrakterna mellan Halland, Västergötland och Småland.

Kyrkan har invändigt låg takhöjd och saknar därför läktare. Kyrkorummet präglas till stor del av arkitekturbundet måleri och äldre inventarier. Det svagt välvda trätaket dekorerades 1812 med målningar av kyrkomålaren Jacob Magnus Hultgren, som framtogs vid en renovering 1949-50. Då återfick även inventarier och inredning äldre färgsättning. Den öppna bänkinredningen med äldre gavlar dekorerade med blomstermålningar, troligen av Hultgren, tillkom då. Vissa gavlar kompletterades med nytt måleri. Även i vapenhuset finns ett rikt bemålat innertak, troligen utfört av Detlef Ross 1754. Brädorna som påträffades i en gård i Nösslinge härrör enligt uppgift från Karl Gustavs raserade träkyrka. De fick sin nuvarande placering i samband med renoveringen 1949-50.

Bland de äldre inventarierna märks predikstolen från 1575, med ovanlig rektangulär form, och en av Hallands äldsta daterade. Målningarna med blomstermotiv på insidan av ljudtaket och ljudväggen är troligtvis utförda av Detlef Ross. Altartavlan är tillverkad 1707 av bildhuggaren Gustaf Kihlman och insattes 1921. Från 1700-talet härrör även basunängeln i koret. Den medeltida dopfunten är tillverkad i Funtabacken i Nösslinge. I kyrkan finns senmedeltida träskulptur som tillhört ett altarskåp från omkring år 1500. Orgeln från Tostareds kyrkorgelfabrik (1969) är placerad i långhusets sydvästra del. Kyrkans inredning har inte ommålats sedan 1950. Kyrkklockan härrör troligen från 1600-talets mitt. Omgjuten 1728, med en Kristusdekoration, och år 1900.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, grusade gångar och klockstapel.
- Kyrkan som den enda träkyrkan från 1600-talet i Hallandsdelen av Göteborgs stift.
- Arkitekturbundet måleri på tak (1812) och bänkgavlar av Jacob Magnus Hultgren.
- Vapenhusets bemålade innertak.
- Predikstolen från 1575.
- Altaruppsatsen av Gustaf Kihlman från 1707.
- Den medeltida dopfunten och träskulpturen.