Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åre kn, ÅRE PRÄSTBORD 3:1 ÅRE GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅRE GAMLA KYRKA
12/31/05
Motivering
Åre kyrka är belägen mitt i det moderna samhället i en miljö med kulturvärde av rikintresse. Den romanska kyrkan har i öster en välbevarad medeltida karaktär. De kraftiga murarna i sten ger byggnaden ett solitt och slutet intryck. 1700- talets tillbyggnad har inte berövat intrycket genom att följa de äldre proportionerna och materialet. Stenmuren kring anläggningen ramar in kyrkan och dess närmaste omgivning och tillsammans med klockstapeln bildar de en väl sammanhållen miljö. Klocktapeln har den typiska lökkupolen men utmärkande för denna stapel är dess nedre parti som byggts i sten till skillnad från den vanliga konstruktionen i trä.

Kyrkorummet bevarar sin yttre form från 1730- talet med förlängningen åt väster, de höga fönsteröppningarna samt stjärnvalven i trä. Dessa medeltidsinspirerade trävalv är karakteristiska för nedre Norrland och tiden men bevaras i Jämtland endast i Åre gamla kyrka. Interiören präglas av mångfalden bevarade inventarier från 16- och 1700- talen vilka fyller kyrkan. Dessa har en uttrycksfull och rik dekor med blommor och marmorering vilken starkt bidrar till rumsupplevelsen. De bör ha retuscherats genom åren men det är dock svårt att avgöra till vilken utsträckning detta påverkar kyrkorummets karaktär.

Interiören har en åldrig karaktär genom sin knappa skala och de medeltida föremålen, tillbyggnaden i väster samt de vid olika tidpunkter tillkomna inventarierna visar på en kontinuitet i användandet av kyrkan. I den rika möbleringen samt tillbyggnaden avspeglar sig också församlingsökningen vilken slutligen ledde till att en ny kyrka byggdes i Duved.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkans medeltid murverk vilket omfattar större delen av långhuset och koret, idag sakristia, utgör ett omistligt historiskt dokument. De synliga skarvarna i murarna visar 1700- talets tillbyggnad för att rymma en växande församling. Interiörens rika möblering i form av bänkar, läktare, altaruppsats, predikstol och dopfunt avspeglar en kontinuitet i användningen av kyrkan.

Kyrkan bevarar för Jämtland unika trävalv från 1700- talet.

S:t Olaf statyn

Södra äldre delen av kyrkogården med dess olika gravvårdar.

Grusgångarna

Klockstapeln