Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, SKÄLLINGE 4:9 M.FL. SKÄLLINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKÄLLINGE KYRKA
11/9/06
Motivering
SKÄLLINGE KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats invid Skällingesjöns strand, nordost om Varberg. Ortens bebyggelse ansluter i väster. På udden norr om kyrkan ligger prästgården (1920). Till anläggningen hör ett bårhus (1956), ett församlingshem (1977) och en ekonomibyggnad från senare tid.

Kyrkogården kringgärdas av en hög kallmurad stenmur som i öster är halvrund till formen. Muren kantas av trädrader och genombryts av smidesgrindar. I nordväst finns vitputsade stigluckor med svarta smidesgrindar. Stigluckorna har valmade tegeltäckta sadeltak och med strävpelare vid sidorna som kröns av kopparplåt. På kyrkogården finns några gravstenar från 1600-talet. I väster finns en senare tillkommen kyrkogård, omsluten av en stenmur med flera smidesgrindar.

Den nuvarande stenkyrkan uppfördes troligen 1680 på resterna av en medeltidskyrka. Kyrkan förlängdes åt öster 1772 med ett halvrunt korparti. Den nuvarande kyrkan består av ett rektangulärt långhus med halvrunt kor och stentorn i väster (1897). Enligt en uppgift ritades tornet av Helgo Zettervall. Långhusets vitputsade fasader genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Det tegeltäckta sadeltaket är valmat över koret. Långhus och kor präglas av 1772 års ombyggnad. Det senare tillfogade tornets formspråk är goticerande med en reslig plåttäckt spira och spetsig portalomfattning med ett mindre trepassformat fönster, samt spetsbågiga originalfönster i gjutjärn. Den tidigare oputsade tegelportalen vitputsades 1971 och samtidigt insattes nya fönster i långhuset.

Kyrkorummet präglas av det blåmålade tunnvälvda trätaket, den slutna bänkinredningen samt av äldre inredning i barock som överförts från kyrkans föregångare. Rumsformen är klassicerande, liksom delar av inredningen. Kyrkan eldhärjades 1860 och delar av inredningen härrör från denna tidsperiod. Ett träskrank avgränsar koret från bakomliggande sakristia. Orgelfasaden (1888) har goticerande stildrag. Altaruppsatsen i barockstil är skuren i trä, enligt inskription 1697 av bildhuggaren Gustaf Kihlman. Predikstolen i samma stil är tillkommen vid samma tid. Kyrkans äldsta inventarie är den medeltida dopfunten i granit från 1200-talet, som minner om kyrkplatsens långa historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdarnas stenmurar, stigluckor, smidesgrindar, trädrader och alléer samt äldre gravvårdar.
- Tornets originalfönster.
- Altaruppsats och predikstol i barock (1697).
- Den slutna bänkinredningen.
- Orgelfasaden från 1888.
- Den medeltida dopfunten.