Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östersund kn, SÖDERGÅRD 1:32 BRUNFLO KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRUNFLO KYRKA
12/31/06
Motivering
Kyrkomiljön i Brunflo intar genom sin medeltida kastal en särskild ställning i kyrkobyggnadshistorien. Kastalen vittnar om kyrkplatsens centrala betydelse och det är sannolikt att Brunflo var en av de mer betydelsefulla jämtländska kyrkorna under medeltiden. Kyrkan ombyggdes helt till en modern rokokokyrka på 1770-talet men består delvis av medeltida murverk.

Kyrkan och kyrkogården runt kyrkan avgränsas av en vitputsad bogårdsmur med stigluckor som passar väl ihop med kyrkobyggnadens form och som är mycket värdefull för helhetsmiljön. Kyrkans föga förändrade exteriör sedan byggnadstiden representerar väl den jämtländska rokokon med sitt brutna, valmade tak och stora rundbågiga fönster.

Kyrkans interiör präglas till stor del av byggnadstidens ideal genom att stora delar av inredningen är bevarad. Altaruppsatsen och predikstolen med omgivande skenarkitektur och draperimålningar är särskilt framträdande i kyrkorummet. Senare tiders tillägg samverkar till att skapa en enhetlig och harmonisk atmosfär. Renoveringen 1925 strävade efter att återställa interiörens ursprungliga färgsättningen. Genom 1968-69 års tidstypiska läktarunderbyggnad avspeglas samtidens krav på anpassning för bekvämligheter i kyrkorummet

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkan har tillsammans med kastalen och omgivande bogårdsmur samt intilliggande kyrkogård ett framträdande läge i landskapet och utgör en samlad miljö av stort kulturhistoriskt värde.

Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för byggnadsperioden med sin rokokokaraktär.

Interiören bär, trots vissa förändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens stilideal.

Bevarad ursprunglig inredning såsom predikstol, läktare, altarring, altaruppsats

Äldre medeltida murverk

Medeltida dopfunt

Äldre möbler i sakristian: ståndur samt snidad karmstol