Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, VEDDIGE 2:24 M.FL. VEDDIGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

VEDDIGE KYRKA
3/6/07
Motivering
VEDDIGE KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats invid en större vägkorsning i Veddige, i Viskans dalgång i nordöstra delen av Varbergs kommun. Sydväst om kyrkan återfinns en skola och i norr ligger pastorsexpeditionen.

Kyrkogården kringgärdas av en stenmur, som åt väster utgörs av en stödmur av flata hällar. Muren genombryts av flera öppningar med smidesgrindar i jugendstil. Muren kantas av trädrader och från den norra entrén löper en allé norrut till en nyare kyrkogård. Huvudstråken från grindarna fram till och runt kyrkan, samt allén mot bårhuset i norr, är asfalterade. Övriga gångar är grusade.

Den nuvarande stenkyrkan uppfördes i tidig nygotisk stil 1866-68 efter ritningar av arkitekten Johan Erik Söderlund. Kyrkan är en av Hallands största sockenkyrkor, ursprungligen med 800 sittplatser, och invigdes först 1882. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare polygonalt kor åt öster och torn i väster. De vitputsade fasaderna artikuleras av strävpelare och genombryts av stora spetsbågiga fönsteröppningar. Portalerna är arkitektoniskt framhävda och går upp i långhustaket, i väster med en trappstegsgavel, och har överljus från spetsbågiga fönster. Tornets överdel har triangulära gavelfält och kröns av en slank högrest spira. Snickerierna är rödmålade och tornets takgesims utgörs av oputsat gult tegel. Tornuren tillkom 1985-86. Långhusets sadeltak har liksom tornspiran skiffertäckning. Kortaket har kopparplåttäckning. Portarna är utbytta 1980. De nygotiska stildragen präglar kyrkans exteriör, trots mindre senare förändringar.

Interiören präglas av byggnadstidens välbevarade fasta inredning i nygotisk stil, det kassetterade trätunnvalvet (1909) samt av den nuvarande färgsättningen i gråvita toner från 1996. Långhusets grunddrag är klassicerande men kyrkorummet i övrigt har nygotisk karaktär. Korpartiet öppnar sig mot kyrkorummet genom en hög spetsig valvbåge. Kyrkans arkitekt ritade altarskranket, läktaren och orgelfasaden. Dessa, tillsammans med altare, altarring, predikstol och sidoingångarnas vindfång är bevarade i ursprungligt skick och har endast ommålats. I samband med en renovering 1909 återinsattes den äldre altaruppsatsen, skuren i trä 1703, och minner tillsammans med en basunängel och kyrkans storklocka från 1513 om kyrkplatsens långa historiska kontinuitet. 1909 insattes även den nuvarande öppna bänkinredningen efter ritningar av Teodor Wallström i Lödöse och kassettindelningen i taket. Golvet i kyrkan höjdes också märkbart. Läktarunderbyggnaderna tillkom vid den senaste renoveringen 1996 under ledning av Charlotte Wennerberg. Då frilades också pärlspontpanelen i taket som 1947 inkläddes med träfiberskivor. Samma år ersattes de färgade fönsterglasen med klarglas.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, trädrader och allé.
- Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör.
- Den välbevarade fasta inredningen från byggnadstiden.
- Äldre inredning och inventarier.