Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lomma kn, LOMMA 20:6 LOMMA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LOMMA KYRKA
9/25/13
Motivering
Lomma kyrka och kyrkogård utgör en samlad månghundraårig miljö med tydlig och väl bibehållen prägel. Kyrkan från 1873 utgör ett landmärke och en symbol för Lomma. Åren mellan 1860-1914 var en intensiv nybyggnadsperiod för kyrkor i Skåne då sammantaget 116 kyrkor tillkom. Av dessa gestaltades närmare hälften i tidens karaktäristiska medeltidsinspirerade arkitekturstil. Ett huvudområde för de nygotiska tegelkyrkorna är sydvästra Skåne. Då Lomma församling skulle bygga ny kyrka inhämtades förslag från olika arkitekter däribland domkyrkoarkitekt H Zettervall. Slutligen valde dock församlingen att låta arkitekt HA Nielsen från Landskrona svara för ritningarna.
Lomma kyrka har typiska karaktärsdrag för 1800-talets nya kyrkobyggnader, som utformades utifrån en medeltidsinspirerad arkitekturstil. Detta kommer i exteriören till utryck bland annat i fasadernas gula maskinslagna tegel, detaljer i cement, gjutjärnsfönster, skiffertäckning och ett fackmannamässigt utförande. För interiören gäller detta det upphöjda koret, tvärskeppet mellan kor och långhus, betoningen av höjd genom valv och höga fönster samt högklassiga fabrikssnickerier.

Orgeln med sin traditionella placering på en särskild läktare representerar 1800-talets kyrkor där läktare och orgel bildar en motsvarighet i väster till kyrkans huvuddel och kor i öster. Orgelfasaden har en för 1870-talet kännetecknande utformning i triumfbågestil där detaljerna knyter an till tidens olika historiska stilar. En ändrad färgsättning och ombyggnader har påverkat fasadens och läktarens ursprungliga karaktär. Orgelverket är byggt av Åkerman & Lund 2010 och har pipverk från en Henry Willisorgel från 1896.