Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, VOMB 53:1 VOMBS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Vombs kyrka, VOMBS KYRKA
4/30/15
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Vombs kyrkoanläggning
Vombs kyrka har genom sin centrala placering på en högrygg i byns östra del en stor betydelse för upplevelsen och förståelsen av Vombs kyrkby. Kyrkans äldsta delar härrör från senromansk tid och visar därmed på en bebyggelsekontinuitet åtminstone sedan 1200-talet. Kyrkan besitter ett viktigt värde som identitetssymbol för byn och utgör tillsammans med gårdarna Södergård, Norregård och Nygård en av de över tid fasta punkterna i en i övrigt till stor del förändrad bebyggelsemiljö.

Exteriört karaktäriseras kyrkan av det utseende den fick vid domkyrkoarkitekten Helgo Zettervalls restaurering 1870–71. Zettervall anslöt i Vomb till den historiserande arkitektur som dominerade i Skåne vid den tiden, med stilelement som trappstegsgavlar och rundbågiga muröppningar. Zettervall var den ledande arkitekten inom restaurering av äldre svenska byggnader och kyrkor under 1800-talets andra hälft.
Bland hans verk utmärker sig bland annat Lunds, Uppsalas och Skaras domkyrkor. Han hörde även till de mest anlitade arkitekterna för nybyggnation och har bland annat ritat Allhelgonakyrkan och Universitetshuset i Lund. Bortsett från det utbyte av ytor och material som reparations- och underhållsarbete gett upphov till, samt den förändrade färgsättningen, är kyrkans exteriör i stort sett oförändrad sedan restaureringen 1870–71. Kyrkobyggnaden besitter därmed betydande arkitekturhistoriska värden.

Kyrkans äldre murverk i långhusets väggmurar och tornets nedre del har tillsammans med långhusets kryssvalv höga byggnadshistoriska värden som kunskapskälla till den medeltida byggnadskonsten i Skåne. Den relativt knapphändiga arkivaliska dokumentationen förstärker kyrkans och dess inventariers värde som kunskapskälla till kyrkans medeltida historia. Kryssvalvens kalkmålningar från 1400-talets slut, föreställande skapelseberättelsen och legenden om Stefan stalledräng, har höga konsthistoriska värden. De vitkalkade väggarna och de tilltagna fönsteröppningarna från 1800-talets slut skapar ett ljust och luftigt kyrkorum som förmedlar betydande upplevelsevärden. Interiörens spatiösa och lätta karaktär gör Vomb till en populär bröllopskyrka.

Ett flertal av kyrkans inventarier har betydelse för upplevelsen och förståelsen av kyrkans äldre historia: dopfunten från 1200-talet, predikstolen, altaruppsatsen och läktarbarriären från det sena 1500-talet. Bänkinredningen är bevarad sedan tiden för reformationen, då de medeltida kyrkorna försågs med bänkar och predikstolar för att uppfylla den nya gudstjänstordningens liturgiska krav och har därmed höga
materiella kulturhistoriska värden. De slutna kvarteren har även en viktig funktion som riktningsbetonande element i kyrkorummets gestaltning, med långhusplanens betoning på Via Sacra och altaret i öster.