Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Eksjö kn, KYRKAN 1 EKSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

EKSJÖ KYRKA
8/30/04
Motivering
Eksjö kyrka hör till de kyrkor som uppfördes i slutet av 1800-talet och ofta fick en historiserande stildräkt. Den nya kyrkan uppfördes huvudsakligen som en nyklassicistisk kyrkobyggnad, samtidigt som den fick vissa tidstypiska inslag av trägotik. Detta resulterade i en stilsammanblandning som kan anses tidstypisk för den tidiga stileklekticismen.

Kyrkan präglas idag av de måttfulla men gestaltande restaureringar som strävat efter att ge kyrkan en enhetlighet den aldrig hade från början. Restaureringarna har anpassats efter den rivna barockkyrkans bevarade delar och karaktär, vilket tydligast kommer till uttryck i den 1925 återuppbyggda tornlanterninen. Invändigt har restaureringar närmat sig den gamla kyrkan genom en stilistisk samling och fokusering på de bevarade inventarierna från gamla barockkyrkan. Detta tar sig uttryck i t ex den nybarocka stuckaturen från 1912, de förenklade bänkarna från 1943 som lämnar mer av uppmärksamheten över till t ex altaruppsats och predikstol och färgsättningen i kyrkorummet som gjorts mer samspelt.

De bevarade inventarierna från gamla kyrkan har ett mycket stort kulturhistoriskt värde, både som konstnärliga objekt men också som historiska och rumsliga, det är huvudsakligen utifrån dessa som senare restaureringar har utgått. På kyrkans tornvind och i källaren bevaras många äldre inventarier tagna ur bruk, både från den numera rivna barockkyrkan och den nuvarande kyrkan, som har ett stort konsthistoriskt värde. Dessa är även viktiga för kunskapen om kyrkans historia. Kyrkan har det ursprungliga och mekaniskt drivna urverket från 1889 kvar i drift vilket numera hör till ovanligheten.

Sammanfattning
- Kyrkans exteriör utgör ett sent exempel på nyklassicism, fasaderna är välbevarade och bortsett från lanterninen oförändrad sedan nybyggnadstillfället. Lanterninen är ett intressant nytillskott från 1925 och är värdefullt för berättandet av kyrkans och dess föregångares historia.
- Kyrkan har en obruten kontinuitet av underhåll med ursprungliga eller liknande material, vilket är värdefullt ur byggnadshistorisk aspekt.
- Den nuvarande inredningen är resultatet av flera gestaltande restaureringar som syftat till att stilistiskt samla och harmonisera de olika delarna.
- Kyrkan har en påkostad interiör där de bevarade inventarierna från den 1887 rivna barockkyrkan utgör ett väsentligt och kulturhistoriskt värdefullt inslag.
- Kyrkan har ett påkostat stuckaturarbete i nybarock från 1912 som utgör en stor del av kyrkans helhetsintryck.
- Kyrkorummet har en god sammanhållen helhetsverkan som är viktig att slå vakt om genom att inte dela upp rummet i för många olika funktioner. Bänkkvarterens i stort sett intakta disposition och utbredning är ett viktigt inslag i denna upplevelse. Det nyinredda kapellet i södra korsarmen är väl anpassat och integrerat i det övriga kyrkorummet.
- Det ursprungliga mekaniska tornurverket från 1889 som fortfarande är i drift har ett högt autenticitetsvärde och är en del av en allt mindre skara som ännu fungerar i mekanisk drift.
- En stor samling inventarier med konst- och kulturhistoriskt värde som tagits ur bruk från gamla och nuvarande kyrkan finns bevarade på tornvinden respektive i källaren, och utgör värdefulla dokument över kyrkans äldre användande och historia.