Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Smedjebacken kn, MALINGSBO 1:3 MALINGSBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

MALINGSBO KYRKA
2/2/06
Motivering
Malingsbo ligger inom Söderbärke finnmark, ett vidsträckt och svårtillgängligt skogsområde som började befolkas av finnar under 1500-talet. År 1625 uppfördes dammarna i Hedström-men, vid utflödet från Malingsbosjön. Kort därefter kunde hytta och hammare anläggas på platsen. Redan under följande årtionden utvecklade sig Malingsbo bruk till ett dynamiskt in-dustriellt centrum vars framgång baserades på förekomsten av malm, skog och vatten. I början på 1890-talet nedlades järnframställningen helt, bruksepoken var över och skogsbruket blev därefter huvudnäringen.

Ett kapell inreddes på 1660-talet i en av herrgårdens salar. Det brukades fram till år 1700 då byggnaden drabbades av eldsvåda. Samma år återuppfördes herrgården, med sina nuvarande fem byggnader i tidstypisk och representativ karolinsk arkitektur. Kapellrummet ersattes dock med en fristående kyrkobyggnad som uppfördes strax intill herrgården. Några år senare, 1708, kunde det nya brukskapellet tas i bruk. Det invigdes dock inte förrän 1711 och helgades åt Sankta Anna, bergsmännens skyddshelgon. Det nya kapellet uppfördes huvudsakligen på be-kostnad av brukets dåvarande ägare, landshövdingen i Nyköpings län Petter Snack, men även bygdens folk bidrog med dagsverken och material.

Malingsbos lilla kyrkogård har en ovanlig karaktär och läge. Den är anlagd intill Hedström-mens västra strand, nedanför kapellet och herrgården. Den tillkom 1786 och kompletterades med ett gravkor 1871.
Malingsbo Bruk utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
• Kapellbyggnadens betydelse i bruksmiljön som helhet och dess anslutning till den några år yngre herrgårdsanläggningen

• Kyrkogårdens enkla utformning och dess betydelse i bruksmiljön. Tillhörande gravkorbyggnad från 1871 över familjen Heijkensjöld, Malingsbos sista bruksherrar.


För hela den kulturhistoriska bedömningen se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.