Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bollnäs kn, BOLLNÄS PRÄSTBORD 2:1 BOLLNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Bollnäs kyrka, BOLLNÄS KYRKA
4/7/05
Motivering
Platsen för Bollnäs kyrka har kontinuitet från minst 1250-talet. Delar av murverket består av en kyrka från denna tid, vilket innebär att kyrkan har ett mycket långt historiskt perspektiv. Tornet är av arkitektoniskt och konsthistoriskt intresse då den är ett exempel på 1400-talets kraftiga torn med tegelblindering upptill. Stilen är närbesläktad med Uppsala domkyrkas ursprungliga dubbeltorn, domkyrkotornen i Strängnäs och Västerås samt Skeppstuna och Björksta kyrkor. Predikogluggen på tornets nordvästra hörnpelare är ett spår från senmedeltiden då kyrkplatsen användes för marknader eller andra stora sammankomster. Kyrkans byggnadskropp och exteriör har i stort sett varit oförändrade sedan mitten av 1700-talet. Tillsammans med bisättningshusen visar kyrkan en väl sammanhållen bebyggelsemiljö.

Kyrkorummet har genomgått flera förändringar genom århundradena, vilket visar på en historisk kontinuitet. Idag berättar de medeltida inventarierna om kyrkans äldsta epok. Målningarna i kortaket är ett spår från 1920-talets restaurering där de medeltida inventariernas färgskala tas upp. Dagens kyrkorum karaktäriseras främst av 1992-93 års restaurering som bl.a. syftade till att lösa behovet av fler serviceutrymmen samtidigt som den visar på en strävan efter en estetiskt sammanhållen interiör.

Kyrkogården har utvidgats flera gånger. P.g.a. omkringliggande infrastruktur har de nya delarna förlagts på separata områden. Den äldsta kyrkogårdens avgränsning har därför förblivit relativt oförändrad. Många gamla gravar finns kvar och gör att både kyrkogårdens och bygdens historia går att utläsa. De stora påkostade gravvårdarna samspelar med stadskyrkans monumentala karaktär. Strukturen med stora lövträd, långa häckrader, grusgångar och gravkvarter i rutnätsmönster är viktigt för kyrkogårdens karaktär