Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skurup kn, VÄSTRA VEMMENHÖG 35:1 VÄSTRA VEMMENHÖGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

västra vemmenhögs kyrka, VÄSTRA VEMMENHÖGS KYRKA
3/3/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omkringliggande bybebyggelsen, de f d skolorna och den f d hälsobrunnen en ovanligt innehållsrik kyrkby, som vittnar om platsens tidigare betydelse som sockencentrum, där det gamla bymönstret är bibehållet. Det fornlämningsrika omlandet visar på platsens långa bebyggelsekontinuitet. Kyrkogårdens muromgärdning, bevarade äldre träd i trädkransen, grusade rätlinjiga gångar och buxbomsomgärdade gravar bidrar starkt till kyrkoanläggningens ålderdomliga karaktär. Kyrkomiljön ingår även i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkobyggnaden, med sitt välbevarade vitputsade långhus från 1867–1869 och gråstenstorn från 1810–1812, visar tydligt på de förändringar kyrkobyggnader genomgick under 1800-talet till följd av befolkningsökningen och tidens nya byggnadsideal. Långhusets exteriör har i stort sett bevarat sitt utseende från nybyggnationen med en nyklassicistisk utformning med dekorativa inslag i nygotik med en enkel tandsnittslist, gjutjärnsfönster med färgat glas, solbänkar av järnplåt och sakristians spetsbågiga dörr. Kyrkan utgör, tillsammans med grannkyrkan Svenstorp, en av ett tiotal salkyrkor från 1850–1890 med fullbred tresidig östavslutning i Skåne. Intressant att notera är även att den ursprungliga skiljeväggen eller skranket till den i korets östparti belägna sakristian är bevarad.

De äldre föremålen från den nu rivna kyrkan, såsom krucifixet, predikstolen och altaruppsatsen med sin ursprungliga altartavla är betydelsefulla historiska dokument. Liksom kalkstenstavlan över västportalen med sin lokalhistoriska information. Den nuvarande altartavlan har ett stort lokalhistoriskt värde, genom att den är målad av konstnären Ola Larsson från Västra Vemmenhög. Dopfunten av lergods utgör ett ovanligt inslag och visar på de nya produkterna som tillverkades under 1800-talets senare del, som en följd av industrialismen. Den är troligen tillverkad vid Höganäs, vilket bidrar till det regionhistoriska värdet.

Orgeln har ett stort kulturhistoriskt värde då den är ett av få orgelverk i sitt slag, byggda av Anders Viktor Lundahl, som är bevarad i originalutförande. Tillsammans med den samtida välbevarade fasaden och läktaren med sina enkla träbänkar utgör den en tidstypisk representant.