Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Staffanstorp kn, BRÅGARP 35:1 BRÅGARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRÅGARPS KYRKA
9/30/13
Motivering
Brågarps kyrka är karaktäristisk för utvecklingen av en skånsk medeltidskyrka som ombyggdes under sent 1800-tal i tidens nygotik och senare under 1950- och 70-talet åter igen omgestalts utifrån tidens krav och stilideal. Medeltiden avspeglas i långhuset, koret och absiden, i de igensatta romanska dörr- och fönsteröppningarna och kyrkorummet med sina valv. Rummet har trots 1800-talets ombyggnad behållit sin volym. Inredningen med sina bänkar och läktare i oljad ek präglas av och är kännetecknande för renovering under 1900-talets senare hälft. Takets skiffertäckning är ett för 1800-talet nytt material som blir populärt och som genom den då nyetablerade järnvägen kan levereras över hela landet. Det har kommit till användning i många skånska kyrkor och tillskrivs därför ett särskilt värde.

Dopfunten är daterad till 1200-talet och tillhör en stor grupp av skånska medeltida dopfuntar som är huggna i sandsten. Den tillskrivs ett särskilt värde då den är kyrkans äldsta föremål och har brukats av sockenborna alltsedan tidig medeltid.

Orgeln följer genom sin placering i kyrkans västra del ett traditionellt mönster. Det har i Brågarp, som i många medeltida kyrkor, fått ske en anpassning till kyrkorummets förutsättning med begränsat utrymme på grund av valven. Orgelfasaden har en för tiden anpassad utformning. Orgeln bildar en egen enhet utan att i någon högre grad påverka kyrkorummet.