Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Staffanstorp kn, KYRKOBY 12:1 GÖRSLÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÖRSLÖVS KYRKA
9/30/13
Motivering
Görslövs kyrka och kyrkogård utgör en samlad kulturhistoriskt värdefull miljö med månghundraårig tradition. Kyrkan speglar en typisk utveckling av en skånsk medeltidskyrka som under sent 1800-talet ombyggs för en växande församling och som gestaltas i sin tids karaktäristiska nygotiska stil. Kyrkans äldre murverk, dess putslager och muröppningar är medeltida spår och bärare av viktig, historisk information. Reformationstiden och 1500-talets kyrkoinredning speglas på ett värdefullt sätt i altaruppsatsens additionsaltare och predikstolen. Bänkinredning, altarrundeln och läktarbalkong är välbevarade och tidstypiska delar från det sena 1800-talet då fackmannamässigt utförda och maskinproducerade inredningssnickerier uppskattades högt. En betydelsefull del av 1800-talets kyrkorum är även den stora, rikt utsirade dopfunten i cement.
Ett särskilt kulturhistoriskt värde är knutet till kyrkorummets rika dekormålning utförd av Svante Thulin, en av de mer framträdande dekorationsmålarna vid sekelskiftet 1900. Stora delar av hans övriga målningar är idag övermålade.

Orgeln följer genom sin placering i kyrkans västra del ett traditionellt mönster. Det har i Görslöv gjorts en anpassning till det valvslagna kyrkorummet och en för det sena 1800-talets representativ lösning har uppnåtts genom att orgeln placerats i tornet och läktaren utformats som en s.k. läktarbalkong. Orgelfasaden speglar 1800-talets karaktäristiska utformning med triumfbågemotiv.