Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Staffanstorp kn, STORA MÖLLEBERGA 19:1 MÖLLEBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

MÖLLEBERGA KYRKA
9/30/13
Motivering
Mölleberga kyrka och kyrkogård utgör en kulturhistoriskt värdefull månghundraårig miljö med en väl bibehållen äldre prägel. Kyrkan bevarar karaktären av den skånska medeltida stenkyrkan. Detta understryks av det för 1100-talet typiska romanska långhuset, koret och absiden samt det breda västtornet. Andra karaktäristiska medeltida delar är den igensatta fönsteröppningen på norra korväggen och sockeln. I interiören syns medeltiden bl.a. i det valvslagna kyrkorummet, det murade altaret med sin relikgömma, dopfunten, sakramentsnischen, de profilerade stenlisterna i triumfbågen samt fragment av kalkmålningar. De är alla medeltida spår och bärare av viktig historisk information.

Altaruppsatsen är en välbevarad, tidstypisk inredning i renässans som speglar reformationens 1500- och 1600-tal medan predikstolen vittnar om hur ett för reformationen specifikt inredningsobjekt gestaltades under 1700-talet. De kulturhistoriska värdena för de här delarna av inredningen är knutna till såväl det höga hantverksutförande som till kopplingen till en av de mest framträdande bildhuggarna Johan Ullberg. Den fasta bänkinredningen och läktaren är tydliga representanter för 1800-talets kyrkorumsgestaltning.

Orgeln, följer med sin placering på en särskild läktare i väster ett traditionellt mönster, dock har den med hänvisning till sin undanskymda placering i tornrummet ingen påtaglig påverkan på kyrkorummet. Läktaren och barriären speglar det sena 1800-talets inredning.