Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, GRÖNBY 43:1 GRÖNBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

grönby kyrka, GRÖNBY KYRKA
7/7/18
Motivering
Grönby ligger vackert i ett böljande lantbrukslandskap med utskiftade gårdar. Gatehus i form av vitputsade längor och kringbyggda gårdar är samlade längs bygatan. Bebyggelsen är från omkring förra sekelskiftet och är ett gott exempel på en skånsk skiftad by. Kyrkogården karaktäriseras mestadels av sent 1800-talsideal enligt typiskt sydskånskt mönster med omgärdning av buxbom, singeltäckta gravplatser och flera äldre högresta stenar. Kyrkogården är lummig med en variation av flera olika sorters träd och en trädkrans. Den nya kyrkogårdsmuren av betong med avtäckning av plastbelagd plåt är inte optimal. En avtäckning av sten eller tegelpannor på muren hade passat bättre.

Kyrkan präglas exteriört av 1800-talets om och tillbyggnad men det finns bevarade medeltida partier i långhus och torn. Ett 70-tal kyrkor i Skåne, däribland Grönby fick utvidgade långhus västerut redan under medeltiden då även tornet tillkom. Korsarmar och absid är från 1870-talet och ritades av CG Brunius som byggde om ett drygt 50-tal kyrkor i Skåne. Tillbyggnaderna är i hans sedvanliga medeltidsinspirerade stil. Tillbyggnader med korsarmar var vanligt i Skåne under 1800-talets andra hälft då ett fyrtiotal kyrkor utökades med en eller två korsarmar för att möta den stora befolkningsökningen. Gavlar med rundbågsfriser är typiska för Brunius men oftast var de i oputsat tegel. I Grönby är hela kyrkan vitputsad med ockragula snickerier i dörrar och luckor. De medeltida delarna omdanades så att 1800-tal och medeltid liknar varandra med samma fönster i rundbågestil i gjutjärn. Alla delar av kyrkan har takfriser av rundbågar. Det låga bastanta tornet har ett pyramidtak som nyligen fått ett patinerat zinktak som välgörande återanknyter till tidigare plåttak istället för eternit. Tornet undgick att få en hög 1800-talsspira som fanns på förslag utan har kvar sin enkla utformning från 1700-talet. Två av ingångsportarna av breda plank som är brädklädda är förmodligen från ombyggnaden 1870. Grönby har flera likheter med närbelägna Anderslövs kyrka som var annexkyrka. I planform med de tillbyggda korsarmarna, med rundbågsfrisen, rundbågiga gjutjärnsfönster med rombisk delning och målade medeltidsvalv. Dock revs det medeltida koret i Grönby medan det är kvar i Anderslöv.

I vapenhuset har väggarna ett ålderdomligt uttryck där gråstenarnas struktur är synlig under putsen. En kyrkogrim sitter ovanför ingången. Golvet är olika tegelgolv med infällda gravstenar. Kyrkorummet domineras av sina kalkmålade valv från 1300-talet och nygotisk ekådrad inredning från sekelskiftet 1800/1900. Valvribbornas form som är både profilerad i nederdel och fyrsidig i ovankant är typisk för 1300-talet. På 1400-talet när valvslagning blev allmän i sockenkyrkorna har valven fyrsidiga ribbor hela vägen.
Målningarna tillskrivs Snårestadsverkstaden som fått namn efter Snårestads kyrka som numera är riven. Bevarade målningar av gruppen finns i ytterligare sju kyrkor, bland annat i den närbelägna Anderslövs kyrka där fler målningar är bevarade och där även korvalvet är fyllt med målningar. I Grönby är koret rivet. Målningen av yttersta domen med Jesus, Maria och Mikael finns i både Grönby och Anderslövs kyrka. I
övrigt är det i Grönby mest ornamental målning. Valven och kalkmålningarna har stort värde. Korsarmarna har platt tak och ett nyklassicistiskt uttryck vilket egentligen är mot Brunius idéer som förordade slagna valv. Golvet i kyrkan är nylagt på 2000-talet men anknyter delvis i stil till nygotikens cementplattor. Mycket av interiören är liksom bänkarna i nygotisk ekådrad stil med ett gemensamt uttryck. Den medeltida
dopfunten utan dekorationer som senare har bemålats är kyrkans äldsta inventarie. Predikstolen från 1600-talet i renässansstil har snidade reliefer men ingen ursprunglig målning.