Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ödeshög kn, RÖK 2:1 RÖKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÖKS KYRKA
9/8/04
Motivering
Röks kyrkomiljö ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården och är dessutom ett välbesökt turistmål av internationellt intresse, eftersom Rökstenen står omedelbart utanför kyrkogårdsmuren.
Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Röks kyrka är såväl exteriört som interiört mycket välbevarad och ett av de främsta exemplen på empiretidens kyrkor i länet. Kyrkan utgör även en god representant för de stora kyrkobyggnaderna som uppfördes under mitten av 1800-talet till följd av befolkningsökningen. Interiören är i stort sett oförändrad och starkt präglad av byggnadstidens ideal genom att ursprunglig inredning, såsom predikstol, altare och altaruppsats, altarring, nummertavlor, bänkinredning, väggfasta bänkar, alla invändiga dörrar, läktarbänkar och läktarbröstning är bevarad. Undantag är några borttagna bänkar i kyrkans västra del samt på läktarens norra sida. Kyrkan har även ett stort värde ur ett regionhistoriskt perspektiv då den är uppförd av östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Det är även ovanligt att klockringning och lucköppning fortfarande sker manuellt. Trampmaskinen, som fortfarande är i bruk, visar på den mekaniska utvecklingen under 1800-talets industrialisering.

Kyrkobyggnaden som helhet utgör ett nationellt kulturarv. Att bevara kyrkobyggnaden i sin nuvarande skepnad med den information den bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena. Kyrkans nyklassicistiska exteriöra karaktär förstärks av de putsade fasaderna och det svartmålade plåttaket.

Sammanfattning
" Röks kyrkomiljö ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården och är även ett välbesökt turistmål av internationellt intresse, eftersom Rökstenen står omedelbart utanför kyrkogårdsmuren.

" Kyrkan är en av de ståtligaste och bäst bevarade empirekyrkorna i landet. Den är mycket välbevarad såväl exteriört som interiört och kyrkobyggnaden som helhet utgör ett unikt nationellt kulturarv.

" Från den medeltida kyrkan kvarstår en del inventarier, däribland dopfuntscuppan och dopfunten av kalksten tillverkad i Mikaels Hackes verkstad. Kyrkans äldre föremål visar på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu riva medeltidskyrkan.