Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, VEMMERLÖV 46:1 VÄSTRA VEMMERLÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

västra vemmerlövs kyrka, VÄSTRA VEMMERLÖVS KYRKA
3/9/18
Motivering
Västra Vemmerlöv by har medeltida ursprung. Kyrkan ligger i en samlad by trots enskiftet. Några gårdar ligger kvar inne i byn bland annat kyrkans granngård på gammal gårdstomt. Kyrkan ligger i ett kulturhistoriskt sammanhang med byahuset mittemot.

En mur omgärdar den lilla kyrkogården. Den karaktäriseras av sent 1800-tals ideal med buxbomsomgärdade gravplatser. Äldre högresta gravstenar står tätast på södersidan, på norrsidan är gravstenarna utglesade. Speciellt för Västra Vemmerlöv och kyrkogårdar i trakten är gravkar med planteringar. Kyrkogården saknar träd.

Kyrkan är en romansk stenkyrka med långhus och smalare rakt avslutat kor i öster. Det romanska låga tornet i väster byggdes på under 1800-talet och försågs med Brunius karaktäristiska trappgavlar. Kyrkan är vitputsad, har gult tegeltak och rundbågiga stora fönster. Kyrkan har kvar sin planform sedan romansk tid utan utbyggnader. Kyrkan har aldrig varit valvslagen vilket är ytterst ovanligt.

Tornrummet som är en del av kyrkorummet är kryssvälvt och försett med kalkmålningar. Valvet är troligen från 1200-1300-talet medan målningarna är från 1500-talet. De flesta valv i skånska kyrkor är slagna under 1400-talet, de tidigare valven är mer ovanliga och värdefulla. Målningarna är frodiga, ganska grovt målade med burleska, livfulla och fantasirika kalkmålningar. De är symboliska och innehåller flera sedelärande berättelser. Det är sällsynt med så drastiska fabelskildringar i skånska kyrkor.

Långhuset karaktäriseras dels av sina medeltida kalkmålningar och dels av 1800-talets salkyrka med ett vitt tunnvalv, slutna bänkar på ömse sidor om mittgången med vackert tegelgolv och stora, lågt sittande fönster med enkelglas. Mest anmärkningsvärt och speciellt i långhuset är de gotiska kalkmålningarna på östväggen och söderväggen som skildrar bibliska scener med en annan karaktär än i tornvalvet. De avslutas abrupt uppåt där det tidigare varit ett plant innertak. Koret är kryssvälvt och har också vackra kalkmålningar med bibliska motiv. Målningarna är daterade till 1500-talet. Det finns även små fragment av romanska målningar. Det anses att Harriegruppen har utfört 1500-tals målningarna. Tornvalvets målningar har en helt avvikande karaktär från de övriga målningarna i kyrkan och det kan inte vara Harriemästaren utan någon annan vid verkstaden som utfört tornmålningarna enligt Monica Rydbeck.

Predikstolen från början av 1600-talet i renässansstil är mycket välsnidad men saknar originalfärg

Kyrkans äldsta inventarium är stenfunten från 1100-talet med ett flertal konstfullt inhuggna reliefer med det symboliska lejonet och druvklasar. Dopfuntens fot i gjuten cement kunde dock gärna bytas ut till något annat mer passande.